Per pasaulį su Šakute!,  Receptai

AMERIKIETIŠKAS MĖSAINIS SU KARAMELIZUOTAIS SVOGŪNAIS

Šakutės keliones pradėjome nuo Meksikos, tad šią savaitę labai toli nenutolsime, persikelėme į kaimyninį žemyną – Šiaurės Ameriką. Įdomu, kokia jums pirma asociacija kyla, kai pagalvojate apie šio krašto virtuvę? Mums į galvą šovė mėsainiai, su dvigubu jautienos paplotėliu ir, žinoma, čederio sūriu. Nors tokio maisto dažnai valgyti mitybos specialistai nerekomenduoja, tačiau nuo vieno tobulo mėsainio nieko blogo nenutiks! Skaniausias tada, kai gaminamas šeimos ar draugų kompanijoje.

Interneto klodai sako, kad mėsainiai atsirado XIX ar ankstyvajame XX a. Manoma, kad jie tapo tokie populiarūs dėl savo paprastumo ir gebėjimo prisitaikyti kitose kultūrose savo sudėtimi – mėsa ir bandele. Dabar turbūt geriausiai žinomas greito maisto restoranas, užkariavęs ne vieną širdį yra McDonald‘s. Tai buvo pirmoji vieta, įkurta dviejų brolių, kuri pradėjo siūlyti maistą išsinešimui, o jo laukti reikėjo itin trumpai. Ši idėja sužavėjo ledų aparatų pardavėją Raymond Alber Kroc, kurio dėka McDonald‘s sparčiai išpopuliarėjo ir tapo neatsiejamu Amerikos simboliu. Ši istorija puikiai perteikta režisieriaus John Lee Hancock filme „The Founder“, tad rekomenduojame pažiūrėti!

O dabar keliaukime prie mūsų išbandyto recepto! Bandeles mes nusprendėme kepti patys, bet jei norite patrumpinti ruošimo laiką, galite jas nuspirkti. Agurkinio padažo ingrediantus taip pat patys sumaišėme, bet vėlgi, jeigu nesate nusiteikę „žaistis“, tiesiog naudokite savo mėgiamą.

Bandelių tešlai reikės:

  • 7 g mielių
  • Ketvirtadalio stiklinės šilto vandens
  • Ketvirtadalio stiklinės pieno
  • Kiaušinio
  • Šaukšto aliejaus
  • Šaukšto cukraus
  • Pusės šaukštelio druskos
  • 1,5 stiklinės miltų
  • Šaukšto lydyto sviesto

Padažui reikės:

  • Šaukšto pomidorų padažo
  • Šaukšto majonezo
  • 1,5 šaukštelio garstyčių
  • 6 mažų konservuotų agurkėlių

Karamelizuotiems svogūnams reikės:

  • 3 vidutinio dydžio svogūnų
  • 2 šaukštų balzamiko acto 
  • 1,5 šaukštų cukraus
  • Aliejaus kepimui

Mėsos paplotėliams reikės:

  • 400 g smulkintos jautienos
  • Čederio sūrio (mes naudojome jau raikytą)
  • Druskos
  • Pipirų
  • Morkos (garnyrui, pasirinktinai)

Eiga:

  1. Pirmiausiai pasiruošiame tešlą. Dubenyje sumaišome mieles su šiltu vandeniu ir cukrumi. Išmaišome ir paliekame kelioms minutėms, kol ištirps. Kitame inde išplakame kiaušinį su druska, pienu ir aliejumi. Tada gautą masę gerai sumaišome su mielių mišiniu. Supilame miltus ir išminkome tešlą. Ją uždengiame ir paliekame apie valandą pastovėti, kol padvigubėja. Tuomet tešlą padaliname į 4 dalis ir formuojame rutuliukus. Juos dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos, uždengiame ir paliekame dar pastovėti, kol įkaista orkaitė, iki 180℃. Prieš kepant, bandeles ištepame lydytu sviestu (dar puikiai tinka kiaušinio plakinys). Tada kepame apie 15 min., kol gražiai paskrunda.  Pjaustome tik gerai atvėsus.
  2. Kol kepa bandelės, pasiruošiame karamelizuotus svogūnus. Juos nulupame ir supjaustome žiedais. Įkaitinę keptuvę įpilame aliejaus ir kepame svogūnus, kol truputį suminkštės. Tada įpilame balzamiko actą bei cukrų. Maišome ir kepame dar kelias minutes. 
  3. Dabar eilė padažui. Sumaišome majonezą, pomidorų padažą, garstyčias bei smulkiai pjaustytus agurkėlius.
  4. Ir galiausiai – jautienos paplotėlių eilė. Smulkintą mėsą padaliname į 4 dalis ir pagal bandelių dydį formuojame paplotėlius (jie turėtų būti kiek platesni, nes kepant susitrauks). Juos apibartome druska ir pipirais. Tada kepame gerai įkaitusioje keptuvėje iš abiejų pusių. Kai paplotėlis beveik iškepęs, uždedame sūrį ir uždengiame dangčiu, kad greičiau išsilydytų (tai kartojame su visais paplotėliais).
  5. Kol kepame paplotėlius, orkaitėje ant grotelių paskrudiname perpjautas bandeles (dedame ant perpjautos dalies). 
  6. „Stotome“ mėsainį! Abi bandelių puses patepame padažu. Ant apatinės dalies dedame paplotėlius su išsilydžiusiu sūriu, o ant jų karamelizuotus svogūnus. Mes darėme du mėsainius (likusias bandeles pasilikome pusryčiams), tad du mėsos paplotėliai keliavo į vieną mėsainį. Gavosi tikra bomba! 

Komentarai: jeigu naudojote pirktas bandeles, nepamirškite jų paskrudinti, taip padažas ir kiti skysčiai greitai nesusigers į bandelę, ji ilgiau išliks sausa. Kadangi Šakutė Amerikoje, negalėjome nepatiekti mėsainio su limonadu, tačiau vietoj bulvyčių pasirinkome sveikesnę alternatyvą – morkas! Jos valgant maloniai traška ir suteikia gaivumo, todėl ir jūs nepabijokite išbandyti šio varianto!