Kiti,  Per pasaulį su Šakute!,  Receptai

DARŽOVIŲ ŠVENTĖ „RATATOUILLE“ | PRANCŪZIJA

Gražu stebėti, kad žmonių pintinės lūžta nuo įvairiausių sodo dovanojamų daržovių. Dažnai net kyla klausimas, kur jas visas dėti, o dažniausiai kylanti mintis – giminaičiams lauktuvėms prikrauti. Bet ne būtinai reikia savo darbo „vaisius“ perleisti į kitas rankas, galima kaupti atsargas žiemai arba gaminti sezoną atitinkančius patiekalus. Vienas iš jų, tinkantis sumažinti cukinijų ir pomidorų derlių – „ratatouille“.

Ratatouille – daržovių troškinys, kildinamas iš pačios Nicos. Turbūt daugelis šį pateikalą atpažįsta iš „Pixar“ kino kompanijos animacinio filmo „La troškinys“ (ang. Ratatouille), kur žiurkėnas Remis su savo komanda jį ruošia atvykusiam maisto kritikimui, kuris lieka maloniai nustebęs ir parašo puikų atsiliepimą. Žinote, ir visai ne veltui! Jūs tik pažiūrėkite, kokio grožio troškinys yra ir kiek skirtingų skonių savyje talpina. Dažniausiai jam naudojamos šios daržovės: cukinijos, pomidorai, baklažanai, svogūnai bei česnakai.

Ratatouille džiugina ir savo universalumu, nes gali būti patiekiama kaip grindinis patiekalas arba garnyras prie mėsos ir žuvies patiekalų. Taip pat ir sudėtis priklauso tik nuo virtuvės šeimininko, troškinį galima gardinti, pavyzdžiui, grybais ar sūriu. Reiktų paminėti ir tai, kad „ratatouille“ gali turėti bent kelis skirtingus paruošimo būdus. Vienas iš jų, kiekvieną daržovę iškepti atskirai, nes jos skirtingos tekstūros ir iškepa ne per vienodą laiko tarpą. Troškinys gali būti ruošiamas keptuvėje nededant daug pastangų išvaizdai arba kepamas orkaitėje, prieš tai kruopščiai sudėliojant daržoves ant padažo, taip sukuriant tikrą stalo puošmeną.

Mes pasirinkome paskutinį variantą, nes vis žavėjomės nuotraukomis, svajodami, kad ir mes norime tokio spalvų žaismo ant savo stalo. Esame dėkingi keliaujančiai Šakutei, nes nuvykimas į Prancūziją leido mums patikrinti savo kruopštumą! O dabar… metas receptui!

Mums reikės:

  • Baklažano
  • Geltonos cukunijos
  • Žalios cukinijos
  • 2 pomidorų
  • Vidutinio dydžio svogūno
  • 3 skiltelių česnako
  • Pusės žalios paprikos
  • Pusės geltonos paprikos
  • 300 ml pomidorų pastos
  • Kietojo sūrio (pasirinktinai)
  • Saujos šviežio baziliko
  • Druskos
  • Pipirų
  • Aliejaus

Eiga:

  1. Griežinėliais supjaustome baklažaną, pomidorus, geltoną ir žalią paprikas. Susmulkiname svogūną, česnako skilteles, baziliką bei paprikas.
  2. Įkaitiname keptuvę, įpilame aliejaus, suberiame svogūną ir česnaką, kepame kelias minutes. Tada sudedame ir paprikas. Dar pakepame apie 3 min. ir užpilame pomidorų pasta. Maišydami kepame dar apie 2 min. ir suberiame baziliką. 
  3.  Kai padažas truputį atvėsta, pilame jį į kepimo formą. Ant viršaus pradedame dėlioti daržoves: baklažanas, geltona cukinija, pomidoras, žalia cukinija ir tą patį kartojame, kol pilnai užpildome indą. Ant viršaus užbarstome druskos ir pipirų. Apšlakstome alyvuogių aliejumi. 
  4. Uždengiame indą folija ir dedame orkaitę, įkaitintą iki 190℃. Kepame apie 40 min. Po jų nuimame foliją ir pakepame dar apie 15 min.
  5. Mes valgome apibarstę kietuoju sūriu, jeigu jūs veganiškos mitybos atstovai – praleiskite šį punktelį.