Kiti,  Mėsos patiekalai,  Receptai

DUONELĖS SUVOŽTINIAI

Ne paslaptis, kad mūsų racione dažnai sutinkami miltiniai patiekalai. Tačiau kaltės pojūtis sumažėja, kai juos pasigaminame patys ir pagardiname „nekaltais“ priedais. Taip, tai receptas apie balansą. Kuo dar jis puikus, tai spalvomis ir apčiuopiamu bei burnoje juntamu pavasario skoniu. Tą pojūtį suteikia šviežios daržovės, salstelėjęs burokėlių humusas ir minkšti mėsos rutuliukai. Tikra skonių jūra! Pats gamybos procesas gali truputį užtrukti, jei gamins vienas asmuo, nes pagrindinius ingredientus gaminame patys. Bet jeigu pasikviesite ką nors į pagalbą, mėgausitės maistu vos po pusvalandžio!

Šių suvožtinių žvaigždė – burokėlių humusas, tad ką galima apie jį rasti interneto kloduose: jo receptas kildinimas iš artimųjų Rytų, kur iki šiol užima aukštą populiarumo vietą. Humusas dar vadinamas kaip avinžirnių užtepėle ar paštetu. Dėl savo sudedamųjų dalių yra maistingas, turi skaidulų, geležies, vitaminų C ir B6 bei folio rūgšties. Gali būti valgomas kaip pagrindinis patiekalas, užkandis ar naudojamas kaip padažas.

Mūsų pateiktas receptas susidaro iš keturių dalių: duonelės, mėsos kukuliukų, humuso ruošimo ir pateikimo. Kadangi humusas atstos padažą ir jis neturi būti šiltas, tai nuo jo ir pradėkime. Kiekiai nurodyti paruošti keturiems suvožtiniams.

HUMUSAS
Reikės:

  • Pusės skardinės (kurios būna 400g) avinžirnių
  • Vieno vidutinio dydžio burokėlio (galite naudoti jau virtus)
  • 2 šaukštų tahini
  • 2 česnako skiltelių
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • Pusės citrinos sulčių
  • Druskos bei pipirų

Eiga:

  1. Jei naudojame virtus burokėlius – pakepiname keptuvėje, kad gautume intensyvesnį skonį. Jeigu turime žalią burokėlį, tai nulupame, supjaustome griežinėliais, dedame ant kepimo skardos, apšlakstome alyvuogių aliejumi ir šauname į orkaitę įkaitintą iki 180⁰, kažkur 10 – 15 min. (priklauso nuo to, kaip stambiai supjaustyti).
  2. Į maisto smulkintuvą sudedame visus likusius ingredientus. Kai burokėliai iškepa, įdedame ir juos. Smulkiname, kol gaunasi vientisa masė. Paragaujame, kad įsitikintume, ar skonis atitinka mūsų gomurio poreikius!

Komentarai: jeigu norite, kad humusas būtų švelnesnės tekstūros, prieš dedant į smulkintuvą, nuimkite avinžirnių luobeles. Tai truputėlį užtrunka, nes reikia imti po vieną avinžirnį ir naudotis pirštų miklumu. Jeigu netenkina humuso konsistencija, galite įpilti šaukštą ar du vandens.

DUONELĖ
Keturioms duonelėms reikės:

  • 3 šaukštų natūralaus jogurto
  • 3 šaukštų miltų
  • 1 nepilno šaukštelio kepino miltelių
  • Žiupsnio druskos

Eiga:

  1. Į dubenį įdedame natūralų jogurtą, suberiame likusius ingredientus. Minkome. Tešla turi būti minkšta, jei limpa prie rankų, pabarstykite miltais stalviršį ir juose paviliokite.
  2. Padaliname tešlą į 4 dalis. Formuojame plokščias duoneles. Galite naudoti kočėlą, bet galite formuoti ir rankomis, taip įgaus mažiau taisyklingą formą ir autentiškiau atrodys. Svarbu, kad paplotėliai būtų pakankamai ploni ir galėtų greitai iškepti.
  3. Kepame iš abiejų pusių gerai įkaitusioje keptuvėje. Daug kas kepa sausoje, bet galite kelis lašus aliejaus įkrapinti ir šluotele ištepti, tada tolygiau apkeps.

Komentarai: jei tešla dar visiškai limpa prie rantų tik tada įberkite daugiau miltų. Tačiau nepersistenkite, nes jei ji taps per sausa, tai kepant neiškils burbuliukai ir bus kieta. Tad geriau formuojant duoneles vis truputį pasibarstyti miltų ant stalviršio.

MĖSOS KUKULIUKAI
Dvylikai kamuoliukų reikės:

  • Apie 250 g maltos mėsos. Geriausiai tiktų riebesnė, tada patiekalas bus drėgnesnis
  • 1 kiaušinio
  • 1 šaukštelis saldžiosios paprikos miltelių
  • 1 šaukštelis ciberžolės ar kario
  • Jei mėgstate, šiek tiek kumino
  • Žiupsnelis druskos ir pipirų

Eiga:

  1. Viską gerai išmaišome dubenyje.
  2. Pasišlapinę rankas formuojame rutuliukus.
  3. Iš pradžių juos pakepame gerai įkaitusioje keptuvėje, kad apskrustų išorė ir būtų gražios spalvos. Paskui sumažiname kaitrą ir dar pakepame, kad vidus neliktų žalias.

PATIEKIMAS
Visos pagrindinės sudedamosios dalys paruoštos, telieka gražiai sudėlioti!
Patiekimui reikės:

  • Agurko
  • Žalumynų (svogūnų ar česnako laiškų, krapų)
  • Salotos lapų ar sultenės

Eiga:

  1. Susipjaustome agurkus ir žalumynus.
  2. Ant duonelės tepame humusą, padedame salotos lapų, agurkų griežinėlius ir mėsos kukuliukus.
  3. Apibarstome žalumynais.

Komentarai: kad būtų daugiau džiaugsmo, galima viską patiekti atskirai ir kiekvienas savo suvožtinį susidėlios atskirai! Jei valgant trūktų gaivos, galite pašlakstyti likusios citrinos sultimis.

Štai ir viskas, sėskite prie stalo, lenkite duonelę ir skanaukite. Neišsigąskite, kad daug teksto, nuo to receptas tikrai netampa sudėtingesniu! Ingredientai ne tik paprasti, bet ir dažniausiai jau turimi namuose, o skonis – maksimalus. Tad nieko nelaukiant kviečiame išbandyti.