Kiti,  Receptai

KIŠAS SU KUMPIU | MAISTAS VISAI DIENAI

Atėjus vasaros sezonui, atsirado dar daugiau veiklų, kviečiančių išeiti į lauką, tad namuose praleidžiame mažiau laiko. Dėl to ir maistą renkamės dažniau valgyti išvykose arba kavinėse. Tai nėra pats draugiškiausias variantas piniginei, o ir atsipalaidavę leidžiame daugiau pasilepinti, nepastebėdami, kad prarandame savikontrolę. Kad tai nevyktų, reikėtų iš anksto apgalvoti užkandžius ir pagrindinius patiekalus. Šiuo metu mes patys stengiamės vieną patiekalą paruošti dviem kartams – ir pietums, ir vakarienei, kad sumažintume praleistą laiką virtuvėje ir pasimėgautume vasaros teikiamais malonumais. Pasigaminus maistą visai dienai, mums nereikia sukti galvos, kas gamins ir ko norėtume, taip pat paruoštą maistą dažnai pasiimame keliaudami į gamtą ir išvengiame papildomų išlaidų. Šiame įraše dalinamės prancūziško patiekalo receptu, kuris valgomas tiek šiltas, tiek šaltas, todėl gali būti drąsiai ruošiamas dviems valgymams. Be to, tai puiki galimybė sunaudoti likusias daržoves ar mėsą, nes kišo užpildas – fantazijos reikalas.

Interneto klodai apie kišą: nors kišas žinomas kaip prancūziškas patiekalas, jo šaknys randamos Vokietijoje. Gerokai anksčiau, šio patiekalo vengė „tikri“ vyrai, nes jame nebūdavo daug mėsos.  Didžiausias kišas buvo iškeptas šefo Alain Marcotullio 1997 metais, Paryžiuje. Jam iškepti prireikė 18 val., o pamaitinti buvo 124 žmonės. Kišas dar kartais vadinamas kiaušinių pyragu, nes būtent jie naudojami užpilui kartu su grietinėle. 

Taigi, jūsų dėmesiui, spalvų ir skonių netausojantis kišas!

Keturioms porcijoms reikės:

Tešlai:

  • 2 – jų kiaušinių trynių
  • 110 g sviesto
  • 180 g miltų
  • Žiupsnis druskos
  • Šaukštas šalto vandens

Įdarui:

  • Pusės brokolio
  • Svogūno
  • Mažų pomidorų
  • Kelių šakelių krapų
  • Apie 50 g čederio sūrio
  • Apie 100 g kumpio
  • 150 ml grietinėles
  • 2 – jų kiaušinių baltymų
  • Druskos ir pipirų

Eiga:

  1. Sutarkuojame ar smulkiai supjaustome sviestą. Į dubenį suberiame miltus bei druską. Rankomis gerai sutriname, kol gaunasi masė, primenanti smėlį. Tada įpilame kiaušinių trynius ir vandenį. Vėl gerai išminkome ir dedame į šaldiklį 30 min.
  2. Kol tešla stingsta, pasiruošiame įdarą. Dubenyje sumaišome kiaušinių baltymus su grietinėle, pagardiname druska ir pipirais. Susmulkiname daržoves: brokolį, svogūną, krapus, pomidorus. Sutarkuojame sūrį. Įkaitiname orkaitę iki 180 ⁰.
  3. Atvėsusią tešlą sutarkuojame į kepimo indą ir tolygiai paskirstome. Tada gerai suspaudžiame ir padarome kraštelį. Subadome šakute, kad tešla kepant neiškiltų ir dedame į įkaitusią orkaitę apie 20 min. 
  4. Tada ant dugno dedame brokolius, kumpį, pomidorus, svogūnus, užbarstome sūrį, krapus ir užpilame kiaušinių ir grietinėlės mišiniu. Dedame į orkaitę ir kepame dar apie 25 min. 
  5.  Na štai, gavome patiekalą, kuris nudžiugins pietų dėžutę ir mus pačius, grįžusius namo po ilgos dienos, nereikalaudamas net būti pašildomas!