Per pasaulį su Šakute!,  Receptai,  Salotos

MEKSIKIETIŠKOS TACO SALOTOS SU LĘŠIAIS

Praeitą kartą, rašant apie indišką karį išėjo kalba apie keliones, kurias šią vasarą tikrai ne visiems pavyks įgyvendinti, todėl pasiūlėme kitas kultūras pažinti maisto pagalba. Iš to kilo idėja sukurti iniciatyvą „Per pasaulį su šakute“, kurios idėja – dalintis kitų šalių receptais, kurie padėtų bent mintimis nusikelti į mums neįprastą aplinką ir pajusti tenykščią atmosferą. Neabejojame, kad mums patiems bus labai įdomu ieškoti autentinškų patiekalų ir bandyti juos atkurti. Bet labiausiai tikimės, jog įkvėpsime ir Jus prisijungti prie šios maisto kelionės!

Taigi, pirma stotelė – Meksika. Jos virtuvėje neapsieisite be kukurūzų ir pupelių, kurie kurie nuo senų laikų yra vieni svarbiausių ingredientų, todėl randami vos ne kiekviename patiekale. Šiam regionui būdingas įvairių prieskonių naudojamas (ypač aštriųjų), todėl maistas išsiskiria aromatingumu ir skoniu. Taip pat, reiktų pastebėti, kad patiekalai yra spalvingai dekoruojami, viena iš pagrindinių prieskoninių žolelių – kalendra. Vikipedija sako, kad Meksikos žymiausi užkandžiai yra burrito, taco bei nachos, turbūt be jų sunkiai įsivaizduojamas draugų susitikimas ir Lietuvoje.

Šią savaitę pristatome meksikietiškas taco salotas su lęšiais. Jos yra veganiškos ir be gliuteno, tačiau labai maistingos, todėl jų neturėtų išsigąsti net užkietėję mėsos valgytojai. Viename dubenyje rasite daug salotų, suteikiančių gaivumo bei lengvumo, maistinguosius lęšius, riešutus, skrudintas saulėgrąžas bei avokadų padažą ir, žinoma, taco traškučius. Patikėkite, tai tikra skonių bomba! Jau prisiplepėjome užtektinai, eime prie salotų, ruoštas pagal „Pick up limes“ receptą.

Keturioms porcijoms reikės:

Lęšių dubenėliui:

  • 400 g konservuotų lęšių
  • Apie 65 g graikiškų riešutų
  • Apie 30 g skrudintų saulėgrąžų
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus

Salotų dubeniui:

  • Mėgiamos salotos
  • Raudonosios paprikos
  • Vieno didesnio pomidoro
  • Vieno didesnio agurko
  • Apie 60 g konservuotų kukurūzų
  • Sauja juodųjų alyvuogių
  • Dvi saujos taco traškučių
  • Kalendros papuošimui

Meksikietiškam prieskonių mišiniui:

  • Šaukštelio česnako granulių
  • Šaukštelio svogūnų granulių
  • Šaukštelio maltos paprikos
  • Pusės šaukštelio čili paprikos
  • Šaukštelio malto kumino
  • Pusės šaukštelio druskos
  • Ketvirtadalio šaukštelio maltų pipirų

Avokadų padažui:

  • Avokadas
  • Pusės laimo sulčių
  • Mažo raudonojo svogūno
  • Žiupsnio druskos ir pipirų

Eiga:

  1. Mažame indelyje sumaišome prieskonius meksikietiškam mišiniui.
  2. Ruošiame lęšių dubenį: sudedame lęšius, smulkintus riešutus ir kepintas saulėgrąžas. Užberiame meksikietiškų prieskonių mišinį, įpilame aliejaus, išmaišome ir atidedame į šoną.
  3. Supjaustome visas dražoves: salotą, agurką, pomidorą, papriką. Susmulkiname alyvuoges. Viską dedame į atskirą dubenį. Ten pat suberiame konservuotus kukurūzus. Rankose lengvai sutraiškome taco traškučius ir beriame ant viršaus. Lengvai pamaišome.
  4. Ruošiame avokado padažą. Perpjauname pusiau, išimame kaulą, su šaukštu išskobiame avokado žaliąją dalį ir sudėję į mažesnį dubenį šakute sutriname. Įspaudžiame laimo sulčių, įberiame druskos, pipirų ir smulkiai pjaustytą svogūną. Viską išmaišome, papuošiame smulkinta kalendra.
  5. Patiekimas. Ant stalo padėkite salotų, lęšių ir avokado padažo dubenius. Į lėkštę pirmiau dedamės salotų, ant viršaus lęšius ir tada avokado padažą. O dabar belieka tik ragauti!

Komentarai: mūsų nuotraukose matote pridėtą fetos sūrį. Jis nėra būtinas, tiesiog jo dar turėjome šaldytuve ir nusprendėme panaudoti. Tačiau jei norite veganiško patiekalo, sekite aprašytą receptą. Pritrūkus aštrumui, „Pick up limes“ rekomenduoja naudoti Sriracha padažą ar šviežius čili pipirus.