Kiti,  Receptai,  Salotos

PAPRASTAI BET NEPRASTAI | ŠV. VELYKOS

Negalime nepaliūdėti kartu su jumis, kad šiais metais Šv. Velykų proga neteks ragauti mamų ir močiučių priruoštų „firminių“ patiekalų, negalėsime kikendami pjaustyti virtų bulvių baltai mišrainei ir vaidinti išmanų ir visažinį jaunimėlį prieš išminties nestokojančius senolius. Daugeliui ši šventė bus daug kuklesnė, kai kas pirmą kartą dažys kiaušinius be mamos pagalbos, kai kas bandys iškepti senelės firminį pyragą su razinomis, o kai kas tiesiog užsisakys picos.

Mes prieš keliaudami į parduotuvę apgalvojome, kad reikia universalių produktų, kurie nebus skirti tik vienam patiekalui, o bus galima panaudoti visos savaitės bėgyje. Kadangi kiaušinius nusprendėme dažyti natūraliomis priemonėmis, tai greit išsisprendė ir salotų klausimas. Nesuvedat taškų? Kalbame apie mėlynąjį kopūstą! Jis pasitarnauja kaip dažai ir yra puikus salotų pagrindas. Kad skonis nebūtų toks kasdieniškas, pasikliovėme tahini ir natūralaus jogurto kombinacija. Kaip gi Šv. Velykų stalas be kokių nors suktinukų ar vieno kąsnio užkandukų? Taigi niekaip! Todėl ilgai nesvarsčius pirštu bedėm į rūkytą lašišą. Kad pamokytume senolius tikro meno, ją patiekėme ne tokiu įprastu būdu (bent iš nuotraukų pamatys, kad tas jaunimėlis irgi nepėsčias)! Gerai, užteks juokauti, eikime prie esmės –receptų ir kiaušinių.

MARGUČIAI
Čia aprašome tik instrukcijas, kaip pasidaryti dažus, o visa kita yra jūsų laki fantazija! Ant kiaušinių vyniokite siūlus ar dėkite žoleles, kad gautumėte įvairių raštų. Būkite kūrybiški! Beje, mes badėme dažyti ir su burokėliais, bet per neapdairumą gavosi per mažai dažų, todėl juos tiesiog supylėme į gautus iš kopūsto. Jeigu norite ryškesnių ir šviesesnių spalvų, naudokite balto lukšto kiaušinius.

Mums reikės:

  • 3 saujų mėlynojo kopūsto
  • 3 šaukštų ciberžolės
  • 6 šaukštų acto
  • 2 l vandens
  • 2 puodų virimui ir dviejų stiklainių ar kitokių indų dažymui

Eiga:

  1. Į abu puodus įpilame po litrą vandens ir po 3 šaukštus acto.
  2. Kai puodai užverda, į vieną dedame pjaustytą mėlynąjį kopūstą, o į kitą 3 šaukštus ciberžolės.
  3. Verdame 30 min., sumažinus kaitrą ir uždengus dangčiais.
  4. Leidžiam pravėsti, nukošiam dažus, jeigu norime tolygiai pasiskirsčiusios spalvos, o jeigu ne, galima palikti truputį kopūstų.
  5. Dedame į dažus jau išvirtus ir atvėsusius kiaušinius, paliekame stovėti per naktį. Išėmus švelniai nusausiname, galima nublizginti su aliejumi patepta skiautele.

SALOTOS
Tai labai paprastas daržovių mišinys, tačiau tinkamai „aprengtas“ gali tapti puikiu mėsos patiekalų garnyru. Prie viso to, jis stalą nušvies ryškiomis ir pavasariškomis spalvomis.

Dviem porcijom reikės:

  • Mėlynojo kopūsto
  • Morkos
  • Svogūnų laiškų
  • Sėklų mišinio

Padažui:

  • 1 nekupino šaukšto tahini
  • 3 šaukštų vandens (galima ir daugiau, jei norėsis skystesnio padažo)
  • 1 šaukšto natūralaus jogurto
  • 1 šaukšto citrinų sulčių
  • Žiupsnelio druskos

Eiga:

  1. Smulkiai supjaustome kopūstą, užteks apie 2 saujų.
  2. Sutarkuojame morką.
  3. Susmulkiname svogūnų laiškus.
  4. Viską dedame į dubenį, užberiame sėklų mišinio, kiek patiems norisi. Mes dedame apie 3 šaukštus.
  5. Pasiruošiame dubenėlyje padažą. Pirmiausiai sumaišome tahini su vandeniu, kad matytume, koks skystumas. Jeigu tenkina, sudedame likusius ingredientus ir gerai išmaišome. Paragaujame ir jei nieko netrūksta ir pilame ant salotų.

LAŠIŠOS SUKTINUKAI
Tai receptas, kuriam reikia ir trupučio kantrybės ir pirštų miklumo. Aprašyti techniką nebuvo labai lengva, tad jei sugalvosite pasigaminti ir iki galo nesuprasite kaip – rašykite, su džiaugsmu padėsime, nes receptas tikrai to vertas!

Užpildyti vienai vidutinio dydžio lėkštei reikės:

  • 2 pakelių rūkytos lašisos file
  • Apie 2 šaukštus tepamo sūrelio (su žolelėmis, česnaku)
  • 2 trumpavaisių agurkų
  • Pusės avokado
  • Laiškinio česnako (patiekimui)
  • Spalvotų sezamo sėklų
  • Maistinės plėvelės gaminimui

Eiga:

  1. Plonomis juostelėmis supjaustome vieną agurką ir avokadą. Anrtrą agurką supjaustome ne itin plonais griežinėliais.
  2. Ant stalviršio pasitiesiame maistinę plėvelę, kad paskui būtų lengviau susukti lašišą.
  3. Išdėliojame lašišą stačiakampio forma, kad būtų kaip vientisa file be jokių tarpelių.
  4. Žemiau nei per vidurį, nuo pat kairės iki dešinės pusės tepame tepamo sūrelio juostą.
  5. Ant tepamo sūrelio išdėliojame agurką ir avokadą. Mes daremė viengubą juostą agurko ir viengubą avokado.
  6. Smagiausia dalis – sukame! Keliame apatinę plėvelės dalį ir prilaikydami bandome susukti lašišą su visu jos turiniu (kaip sushi).
  7. Plėvelę atsukame ir suktinuką apibarstome sazamo sėklomis. Tada belieka supjaustyti, sudėti ant agurko griežinėlių, papuošti česnako laiškais ir dėti į lėkštę.

Štai ir viskas, paprasti ir kasdieniški produktai virto stalo puošmena. Reikėtų pasidžiaugti ir ekonomiškumu – tai, kas liko nuo šių patiekalų tikrai neišvys šiukšliadėžės dugno ir galvos neskaudės nuo susitraukusios piniginės. Toks tas karantinas, moko suktis iš padėties, kūrybiškai pažvelgti į jau turimus produktus ir iš jų išspausti maksimalią naudą. Lauksime jūsų įspūdžių!