Receptai,  Saldieji patiekalai

RIEŠUTŲ IR SĖKLŲ BATONĖLIAI | ENERGY BARS

Nežinom kaip jūs, bet mes mėgstam pasmaližiauti. Žinoma, to nedarome po kiekvieno valgymo, bet ir užsinorėjus kažko saldaus ne visada būna po ranka. Tokiu atveju atidarinėjam spinteles ir šaldytuvą, galvodami, ką iš turimų ingredientų galėtume pasigaminti, nes neišduodam savo principų ir į parduotuvę einame kartą per savaitę. Taigi, esmė ta, jog praeitą savaitę ištiko „deserto badas“ ir įvertinę savo galimybes, supratome, kad galime pasigaminti riešutų ir sėklų batonėlių, populiariau tariant „energy bars“. Rezultatas išties nudžiugino, patenkina gliukozės poreikius, suteikia energijos ir kuriam laikui numalšina alkį, jei nėra galimybės normaliai pavalgyti. Ar tai labai sveikuoliška? Hmm… mes ne specialistai, bet esame tikri dėl sudedamųjų dalių, jas galime reguliuoti ir atsisakyti papildomų kvapiųjų ar spalvą reguliuojančių medžiagų, randamų tokio tipo batonėliuose. Tai neskamba labai nuodėmingai.

Interneto klodai apie energijos batonėlius: vos tik jiems pasirodžius prekyboje, batobėliai buvo pristatomi kaip sportininkų „kuras“, suteikiantis daug energijos ir papildantis kūną reikiamomis medžiagomis. Vėliau jis išpopuliarėjo ne tik tarp atletų, žmonės pradėjo juos dažnai valgyti, o kartais pasirenka vietoj pietų, galvodami, kad batonėlyje esančios medžiagos gali pakeisti įprastą maistą. CNN sveikatos žurnalistė ir mitybos specialistė Lisa Drayer ragina būti neapkvailintiems žodžio „energija“, nes jo sinonimas – kalorijos. Jų yra visame maiste, todėl rinktis vietoj lėkštės salotų – batonėlį, nėra tikslinga, dažnai net kenksminga. Maiste yra daug medžiagų reikalingų ne tik energijai gauti, bet ir gerai sveikatai palaikyti. Daugiau apie tai galite skaityti nurodytame šaltinyje.

Mūsų manymu, energijos batonėliai, gaminti namuose, tikrai žalos nepadarys, o perkant parduotuvėje, reikėtų atidžiai išanalizuoti maistingumo lentelę ir tik tada nuspręsti, kurį išsirinkti. Išlikite budrūs, domėkitės, o geriausia – sekite receptu ir pasigaminkite namuose!

Mums reikės:

  • Saujos riešutų mišinio
  • Saujos sėklų mišinio (turėjome skirtą salotoms)
  • Saujos avižinių dribsnių
  • Dviejų šaukštų džiovintų spanguolių ar razinų
  • 30 g sviesto
  • 2 šaukštai medaus
  • 2 šaukštai cukraus

Eiga:

  1. Įkaitiname orkaitę iki 190℃. Naudodamiesi maisto smulkintuvo pagalba susmulkiname riešutus. Tą galite padaryti ir peiliu ant pjaustymo lentėlės. Tada dubenyje sumaišome riešutus, sėklas ir avižinius dribsnius. Ant kepimo skardos uždedame kepimo popieriaus ir suberiame visą dubens turinį, paskirstome. Kepame orkaitėje apie 10 min., kol paskrunda. Būtinai pamaišome kas 3 min.
  2. Pasiruošiame „lipniąją“ dalį. Keptuvėje ištirpiname sviestą, į jį pilame medų ir cukrų. Laukiame, kol pastarasis ištirps ir ims karamelizuotis. 
  3. Mišinį iš orkaitės berkite į didesnį dubenį. Būkite atsargūs – karšta! Suberkite džiovintas uogas, užpilkite gautą sirupą ir viską gerai išmaiškyte. 
  4. Ant didesnės pjaustymo lentelės ar kitos skardos patieskite kepimo popieriaus ir ant jos mentele ar šaukštu iš visos masės formuokite stačiakampį. Tada uždėkite dar vieną lapą kepimo popiepieriaus, paspauskite rankomis (jei ne per karšta) ar uždėkite dar vieną lentelę, kad geriau viskas suliptų. 
  5. Palikite bent dviems valandoms, kad gerai atvėstų, o tuomet jau pjaustykite ir ragaukite!

Tikimės, kad jums patiks tiek pat, kiek ir mums!

Šaltinis: https://edition.cnn.com/2017/08/25/health/energy-bars-healthy-food-drayer/index.html