Skaitiniai

SKLANDAUS MAISTO GAMINIMO PASLAPTIS – PASIRUOŠIMAS

Tubūt pastebėjote, jog kulinarijos laidose viskas vyksta labai sklandžiai ir žmonės nesiblaško po visą virtuvę ieškodami produktų. Tinklaraštininkų įkeltuose vaizdo įrašuose irgi matome, kaip puikiai valdoma situaciją. Jų dėka gaminimas atrodo toks paprastas ir greitas, kad norisi tuoj pat eiti ir išbandyti receptą. Viso to paslaptis – pasiruošimas. Jis padeda kontroliuoti
laiką, išvengti prisvilimų bei sumažina traumų tikimybę, tokių kaip įsipjovimas, nusideginimas garais, riebalais ar orkaitėje įkaitusiais daiktais. Deja, bet tokie nesklandumai įvyksta dažniausiai per skubėjimą ir manymą, kad galime kelis darbus atlikti vienu metu. Ne kartą ir mes pervertinome savo galimybes, todėl teko ieškoti strategijos, kuri padėtų viso to išvengti.
Dabar, kai viskas daugmaž sugulė į vėžias, galime pasidalinti patarimais ir su jumis, kurie palengvina maisto ruošimą.

  1. Ant stalviršio susidėkite produktus, kuriuos ketinate naudoti, pvz., daržoves, mėsą ir prieskonius.
  2. Išnaudokite laiką. Prieš einant skusti bulvių, pirmiau užkaiskite puodą. Kol orkaitėje gimsta šedevras, paruoškite salotas. Pailsėti galėsite vėliau! Kai suberiate prieskonius į patiekalą, neskubėkite jų padėti atgal, pirmiau įsitikinkite, kad išgavote norimą skonį. Juk nenorite antrą kartą iš spintelės išsitraukti reikiamų prieskonių (to
    nereikės, jei prieskonius laikote gerai matomoje vietoje ir aiškiai matote, kas kur supilta).
  3. Pasiruoškite ingredientus. Nulupkite, nuskuskite, supjaustykite ar sutarkuokite daržoves. Tą patį atlikite su mėsa. Tada beliks juos tinkamu metu sudėti į puodą ar keptuvę.
  4. Laikykitės tvarkos. Išplaukite indus, į vietas sudėkite prieskonius, paruoškite lėkštes, į kurias norėsite patiekti maistą – juk nieko nėra geriau, kai sėdate prie stalo, o maistas vis dar šiltas. Be to, kai prieš valgant paliekate švarią virtuvę, nereikia su baime nešti tuščias lėkštes atgal ir tikėtis netvarkos, nes turbūt daugelį ištinka paralyžius, kai pavalgę išgirstame klausimą “Kas plaus indus?”.

Apibendrinant viskas telpa į vieną sakinį: išsitraukite iš visų kampelių produktus, kurie reikalingi patiekalui, juos paruoškite (tą galite daryti, jau užkaitus puodą), imkitės magijos – virkit/kepkit, o kai yra laiko, susitvarkykite. Atrodo visai paprasta, tiesa? Bet dėl kelių teisingai atliktų veiksmų, galime būti ramūs, kad pirštai liks sveiki, virtuvė tvarkinga, o svarbiausia maistas… jis bus tikrai skanesnis! Gerai, dabar jau tikrai viską žinote, todėl pradėkime keisti įpročius kartu!

Norime tobulėti. Jūsų įžvalgos, pastabos ar geri žodeliai, šia ir kitomis temomis, yra visada laukiami, todėl jauskitės drąsiai ir pasidalinkite.