Kiti,  Receptai

SPELTŲ DUONA

Duona turi senas ir gilias tradicijas, todėl būtų keista, jeigu ji nepuoštų mūsų stalo. Iš vaikystės likęs prisiminimas, kad duonos ruošimo procesas reikalauja kantrybės, tačiau šiomis dienomis galime rasti įvairiausių receptų, kuriems nėra reikalingas raugas, o šviežia duona ant stalo atsiduria per mažiau nei 2 valandas. Parduotuvėse turime labai didelį pasirinkimą, atitinkančius turbūt visų poreikius, bet duonos kepimas namuose tai lyg ritualas, atrodo, kad erdvė užsipildo meile, tautiškumu bei pagarba tradicijoms. Ir visai nesvarbu, ar ta duona kepama pagal senelių ar „naujovišką“ receptą, bet ji turi daug didesnę reikšmę nei parnešta iš parduotuvės.

Interneto klodai apie duoną:  manoma, kad žodis „sandwich“ yra kilęs iš grafo Sandwitch‘o pavardės, kuris buvo žinomas kaip kortų lošėjas. Tai jis sugalvojo tarp dviejų duonos riekelių įdėti mėsos, kad rankos išliktų švarios ir neišterliotų kortų. Įsivaizduojate, pasaulyje kasdien suvalgoma maždaug 9 milijonai kepalų duonos, o įvairiausių rūšių duona yra plačiausiai naudojamas maistas pasaulyje.

Turbūt pasakoti nereikia su kuo ir kaip valgyti duoną, todėl eikime prie recepto.

Vienam duonos kepaliui reikės:

  • 300 g speltos miltų
  • 200 g viso grūdo miltų
  • 1 arbatinio šaukštelio druskos
  • 500 ml šilto vandens
  • Pakelio sausų mielių (7 g)
  • 130 g sėklų mišinio
  • 1 – 2 arbatinių šaukštelių obuolių sidro acto
  • Kepimui sviesto ar kepimo popieriaus

Eiga:

  1. Į dubenį supilame vandenį ir mieles. Išmaišome ir leidžiame pastovėti, kol mielės ištirps.
  2. Kitame dubenyje sumaišome miltus, druską bei sėklas (truputį sėklų galite pasilikti, kad užbertumėte ant tešlos prieš kepimą).
  3. Miltų ir sėklų mišinį suberiame į vandenį su mielėmis, tada įpilame obuolių sidro acto. Viską gerai išmaišome.
  4. Skardą ištepame sviestu arba įtiesiame kepimo popierių. Supilame tešlą ir apibarstome likusiomis sėklomis. Jeigu neliko, puikiai pasitarnaus avižiniai dribsniai.
  5. Dedame į šaltą orkaitę, nustatome 200⁰ C ir paliekame 60 min.
  6. Duonai iškepus, leidžiame kelias menutes atvėsti skardoje, o tada išimame ir laukiame, kol visai atšals.

Šis receptas puikus pradedantiesiems (turime galvoje ir save), nes pasiruošimas paprastas ir ilgai netrunkantis. Esame šią duoną kepę tik su speltos miltais, rezultatas vis tiek buvo puikus, todėl esant reikalui, nebijokite truputį paeksperimentuoti. Nelabai įmanoma, kad kažkas nepavyktų, todėl atsiradęs pasitikėjimas, skatina patiems išsikepti duoną vis dažniau. Tikimės, kad ir jus pavyks užkrėsti, tereikia bent vieną kartą pabandyti!