Receptai,  Saldieji patiekalai

ŠOKOLADINIAI KEKSIUKAI

Vienas iš mūsų yra didis saldumynų gerbėjas, todėl iškilus klausimui „kažin ką čia skanaus suvalgius?“ griebiasi kiaušinių, miltų ir kitų ingredientų, reikalingų pyragams, keksams ar sausainiams. Dėl šios priežasties į savaitės meniu įtraukiame vieną desertą, o jei ilgai neapsisprendžiame, tiesiog pasirūpiname, kad ištikus „cukraus badui“ reikiamų produktų būtų po ranka. Šį kartą desertą jau buvome suplanavę – šokoladinius keksiukus. Jų receptas labai paprastas, galima keisti ingredientus ir kurti skirtingus skonius.

Interneto klodai apie šokoladą: mūsų organizmuose sužadina serotonino, kitaip vadinamo meilės hormono, gamybą, todėl suvalgius bent gabalėlį, jaučiamės pakylėtai. Šokoladas mažina kraujospūdį ir cholesterolio kiekį. Taip pat tonizuoja ir padeda susikaupti (turbūt ne vienas iš mūsų per egzaminų sesiją susiraukę valgėme juodąjį šokoladą). Žinoma, nereikia tikėtis, kad šiuos pliusus atitiks visi šokoladai. Norint gauti maksimalios naudos, reikia rinktis juodą šokoladą, kuriame rasite mažiausią cukraus kiekį.

Jau vien aptariant šį Dievų maistą (taip šokoladą vadino actekai) ėmė kauptis seilės, tad keliaukime prie recepto!

12 – kai keksiukų reikės:

  • 150 g sviesto
  • 100 g cukraus
  • 3 kiaušinių
  • 100 g miltų
  • 2 šaukštais kakavos
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių
  • Vanilės ekstrakto keli lašeliai
  • Apie 100 g sūdytų pistacijų
  • Plytelės juodo šokolado

Eiga:

  1. Įkaitiname orkaitę iki 180⁰ C.
  2. Ištirpiname sviestą. Mums patogiausias būdas karšto vandens vonelė.
  3. Sukapojame mažiau nei pusę šokolado plytelės.
  4. Didesniame dubenyje gerai išplakame kiaušinius su cukrumi. Tada įlašiname vanilės bei supilame ištirpusį sviestą (2 šaukštus pasilikite. Prieš pilant į kiaušinius, įsitikinkite, kad sviestas nėra karštas). Išmaišome.
  5. Sumaišome miltus su kepimo milteliais ir kakava, tada pamažu maišant suberiame į skystąją masę. Nepamirštam suberti smulkinto šokolado gabaliukų! Išmaišome.
  6. Dedame į keksiukų skardą po popierinę formelę, o į jas po kupiną šaukštą keksiukų. Kepame apie 12 min., tada mediniu krapštuku patikriname ar tikrai iškepė (įbedus krapštuką į keksiuką ir ištraukus, jis turi būti sausas) ir leidžiame atvėsti.
  7. Kol kepa ir aušta, pasiruošiame glajų ir pistacijas. Karšto vandens vonelėje ištirpiname likusią šokolado plytelę (pirmiau susmulkiname) su 2 šaukštais sviesto. Išlukštename pistacijas ir taip pat susmulkiname.
  8. Ištirpusį šokoladą šaukšteliu tepame ant keksiukų ir apibarstome riešutais.

Dar keletas pastebėjimų apie produktus. Tešloje ištirpę šokolado gabaliukai labai džiugina, todėl nesistenkite jų sukapoti itin smulkiai. Pasirinkome sūdytas pistacijas, nes jos puikus kontrastas saldumui ir suteikia papildomo bei išskirtinio skonio. Tešlos konsistenciją apibūdintume kaip purią.

Dabar jau tikrai žinote, kaip pasigaminti burnoje tirpstantį desertą, todėl lauksime jūsų atsiliepimų bei nuotraukų!