SAVAITGALIO DŽIAUGSMAS „FRENCH TOAST” | PRANCŪZIJA
Jei nuolat galvojate, kad nusipelnėte ilgesnio pogulio lovoje ir nuodėmingų vėlyvų pusryčių – šis įrašas kaip tik jums! Neskubėkite, pasimėgaukite ramybe, o kad akys lengviau atsimerktų ir sugrįžtų žvalumas, Šakutė, vis dar lankydamasi Prancūzijoje, kviečia susipažinti su dažna savaitgalio žvaigžde – „french toast“.
Buitiškai tariant, „french toast“ yra ne kas kita, o baltos duonos riekė, pamirkyta išplaktame kiaušinyje ir iškepta keptuvėje. Dabar turbūt daugelis prisiminėt vaikystę, kai pusryčiams tokius skrebučius valgydavote, bet nei žalio supratimo neturėjote, jog tai būtent „french toast“. Mums dažniausiai juos patiekdavo ne saldžius, su daržovėmis, o už gerą elgesį ir pomidorų padažu pagardindavo.
Šio patiekalo kilmė išties nenuspėjama: vienur galima rasti informacijos, jog jį sukūrė amerikietis Joseph French 1724 m. ir pavadino “French toast”. Dėl savo neraštingumo nepridėjo apostrofo ir tai nuskambėjo kaip patiekalo gimtosios šalies pavadinimas. Kita versija sako, jog Prancūzijoje šis skrebutis buvo vadinamas „pain perdu“, ruošiamas iš pasenusios duonos kaip desertas ar sūrus užkandis ir vėliau paplitęs kitose šalyse įgavo naują pavadimą. O trečia atsiradimo istorija nukelia net į Romos imperiją.
Abejonių tikrai kyla, ar galime šiuos skrebučius vadinti prancūziškais, bet jeigu ir ne, jų vis tiek negalime atskirti nuo šios valstybės. Tad jei dar nesate suplanavę ryto meniu, suruoškite prancūziškų skrebučių puotą ir savo namuose!
Prieš pradedant gaminti, būtinai perskaitykite žemiau išvardintus punktus, kurie padės išgauti geriausią skonį!
- Nenaudokite šviežios duonos, nes per daug susigers kiaušinio plakinio, kitaip tariant permirks ir taps tiži.
- Jeigu duona šviežia, bet vis tiek norėsite skrebučių, tuomet atsipjaukite reikiamą kiekį riekelių ir jas neįpakuotas palikite per naktį padžiūti. O jei ir tas per ilgai trunka, galite lengvai paskrudinti orkaitėje ar skrudintuvėje.
- Kepkite svieste (prieš tai įpylus šlakelį aliejaus, kad sviestas nedegtų), taip skrebutis turės sodresnį skonį.
- Jei ruošite „french toast‘ą“ saldų, vis tiek įdėkite žiupsnelį druskos, ji pridės papildomo skonio.
Na štai, o dabar galime pasidalinti G. Ramsey receptu, kurį pamilome iš pirmo žvilgsnio!
Dviem porcijoms reikės:
- 4 riekelių baltos duonos (turėjome likusios čiabatos)
- 2 kiaušinių
- 2 obuolių
- 2 šaukštų pieno ar grietinėlės
- Šaukštelio cinamono
- 3 šaukštų cukraus
- Apie 1,5 šaukšto sviesto
- Žiupsnio druskos
- Alyvuogių aliejaus
- Trupučio vandens
- Cukraus pudros (nebūtina)
Eiga:
- Supjaustome obuolius kubeliais (nereikia nulupti žievės, taip geriau išlaikys savo formą).
- Išplakame kiaušinius, įpilame pieno, įberiame šaukštą cukraus ir cinamoną. Išmaišome.
- Įkaitiname keptuvę, į ją suberiame likusį cukrų ir laukiame, kol ištirps. Tada suberiame smulkintus obuolus, įdedame šaukštą sviesto ir kepame, kol obuoliai karamelizuojasi. Tuomet įpilame truputį vandens (apie 3 šaukštus) ir sumažiname kaitrą beveik iki minimalios.
- Įkaitiname kitą keptuvę, įpilame šlakelį aliejaus ir įdedame likusį sviestą. Tada iš abiejų pusių mirkiname duonos riekę į kiaušinių plakinį ir kepame keptuvėje, kol gražiai apskrus.
- Iškepusius skrebučius dedame į lešktes, o ant viršaus krauname karamelizuotus obuolius. Nepamirškite ir sirupo sulašinti! Jeigu dar turite cukraus pudros, pabarstykite ir šios truputį!
- Rekomenduojame valgyti užgeriant juoda kava ar arbata be cukraus.