Per pasaulį su Šakute!,  Receptai,  Sriubos

GAIVOS GŪSIS „GAZPACHO“ | ISPANIJA

Ši vasara išties nenuspėjama, vieną dieną lyja ir norisi rudenį menančios sriubos, o kitą, žiūrėk, jau saulė visu gražumu kepina kūnus ir galvoje sukasi tik vėsinantis maistas. Gerai tai, kad didelę dalį daržovių galime valgyti tiek termiškai apdorotas, tiek žalias. Jau suprantant link kur sukam? Šakutė iš Prancūzijos sugalvojo nusigabenti į Ispaniją ir namų darbams uždavė pasigaminti tradicinę šaltą sriubą, gaminamą iš žalių daržovių – „gazpacho“.

Sriuba mena išties senus laikus, ji minima Graikų ir Romėnų literatūroje, nors du pagrindiniai ingredientai – pomidorai ir žalioji paprika, į Ispaniją atkeliavo tik XVI a. Įdomus faktas, jog patys ispanai „gazpacho“ klasifikuoja kaip salotas, kilusias iš Andalūzijos regiono. Ten žmonėms, dirbantiems laukuose, buvo dažnai duodamas maistas, susidedantis iš aliejaus ir duonos. Ją sumerkus į vandenį, buvo gauta paprasta sriuba, kurią sugalvojo gardinti aliejumi, česnaku, druska ir sezoninėmis daržovėmis. Tada viską sutrynė mediame dubenyje ir paruošė pirmąją gazpacho – sočią, gaivinančią ir suteikiančią energijos sriubą (ar turėtume sakyti, kad taip atsirado  gazpacho salotos?)

Neilgai truko, kol šis patiekalas iškeliavo už Ispanijos ribų ir tapo toks populiarus, jog buvo įtraukiamas į restoranų meniu. Ispanai net turi posakį „de gazpacho no hay empacho“, reiškiantį „niekada nebus perdaug gazpacho“. Gaminimo tradicijos iki šių dienų išliko labai panašios, tik reiktų paminėti, kad kiekviena save gerbianti Andalūzijos gyventoja į „gazpacho“ nededa baziliko, tačiau šiuolaikinėje virtuvėje tai dažnas reiškinys, kaip ir žiupsnelis čili pipirų ar šlakelis „tabasco“ padažo, suteikiantis pikantiškumo.

Užsikrovus dienos žinių bagažą, galime keliauti prie recepto! Beje, ši sriuba puikiai tinka išsinešimui, įsipilkite į stiklainį ar kitą sandarią talpą ir neškitės į gamtą ar darbą. Jeigu ne viską pavyko suvalgyti, galite sunaudoti kaip padažą makaronams! O dabar jau viskas, tikrai, eime prie recepto.

Dviems porcijoms reikės:

  • Pusės raudonosios paprikos
  • Pusės žaliosios paprikos
  • Mažo baltojo svogūno
  • Skiltelės česnako
  • 3 pomidorų
  • Nedidelio agurko
  • Dviejų riekių šviesios duonos
  • Stiklinė vandens
  • Žiupsnis druskos
  • Žiupsnis pipirų
  • Žiupsnis kumino
  • 2 šaukštelių obuolių acto
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus

Eiga:

  1. Supjaustome visas turimas daržoves (paprikų ir agurko gabaliukų pasiliekame patiekimui) ir vieną duonos reikę. Čia stengtis dėl grožio nereikia, nes viską sudedame į virtuvinį kombainą. 
  2. Tada suberiame prieskonius, supilame alyvuogių aliejų, obuolių actą bei vandenį ir smulkiname!
  3. Orkaitėjės ar skrudintuvo pagalba paskrudiname likusią duonos riekę. 
  4. Jei paragavus nieko netrūksta – patiekiame. Susmulkiname likusias paprikas ir agurką. Dedame į dubenį ir užpilame sriuba. Kubeliais supjaustome skrebutį ir kelis gabliukus uždedame ant viršaus. Jei nenorite, kad duona netaptų minkšta, ją pateikite šalia.

Komentarai: duona dedama į sriubą tam, kad sukurtų tvirtesnę ir sodresnę tekstūrą (ji gali būti jau kiek ir padžiūvusi, tai gera proga sunaudoti likučius). Prieš pradedant viską smulkinti galite įdėti du ledo kubelius, taip sriuba bus gaivesnė (mes nedėjome, nes blenderis nebūtų jų susmulkinęs). Valgant sriubą iškart, ledo kubelį galite įdėti į dubenėlį. Svarbu, kad pasiliktumėte patiekimui daržovių, nes tada sriuboje atsiras daugiau tekstūrų ir bus malonu pakramsnoti!