Receptai,  Saldieji patiekalai

MINKŠTUTIS ŠOKOLADINIS PYRAGAS

Pagalvojus apie pyragą, dažniausiai iškyla minkštas ir purus skanėstas. Dėl to reikėtų dėkoti vaikystei, nes dažniausiai tokie pasitaikydavo viešint pas giminaičius. O jei dar įpildavo pieno… pasaulis iškart nusidažydavo šviesesnėmis spalvomis. Net ir dabar neatsisakome tokio derinio, kai norisi patenkinti nostalgijos užklupusias mintis ir skonio dėka nusikelti į praeitį.

Internato klodai apie pyragą – II dalis. Pyragai, užpildyti arba padengti grietinėle tapo puikiu pokštų taikiniu, kai 1909 metais buvo mestas į veidą filme „Mr. Flip“. Visai neseniai, pyragų mėtymas į veidą tapo protesto forma, kai aktyvistai juos laidė į politikus ir kitus viešus asmenis. Turbūt daugeliui teko matyti, kaip pyragas žaidimo metu taip pat yra teškiamas į veidą, kas sukelia begales juoko.

Kaip jau supratote, šio pyrago receptas ne tik gali nukelti į vaikystę, bet pasitarnauti žaidime ir būti ginklu kovojant už teisybę. Tad atsargiai! 😀

Mums reikės:

  • 3-jų kiaušinių
  • 300 g kondensuoto pieno
  • 75 g sviesto
  • Arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 125 g miltų
  • 2 šaukštų kakavos miltelių
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių
  • Žiupsnio druskos

Pertepimui:

  • 200 g plakamosios grietinėlės
  • 2 šaukštų cukraus pudros
  • Šokolado (nebūtina)

Eiga:

  1. Įjungiame orkaitę ir kaitiname iki 180⁰. Atskiriame kiaušinių trynius nuo baltymų.
  2. Dubenyje sumaišome kondesuotą pieną ir kiaušinio trynius. Tada dedame kambario temperatūros sviestą (arba ištirpdytą) bei vanilę. Maišome, kol gausis vientisa masė.
  3. Toliau į dubenį sijojame miltus, kakavos ir kepimo miltelius, druską. Gerai išmaišome, kad neliktų miltų gumulėlių.
  4. Išplakame kiaušinių baltymus iki standžių putų. Tada pusę jų sudedame į tešlą ir palengva išmaišome. Sudedame likusią baltymų dalį ir vėl išmaišome. Svarbu neskubant ir švelniai įmaišyti baltymus, kad tešloje liktų kuo daugiau oro, taip pyragas bus puresnis.
  5. Supilame tešlą į kepimo formą ir dedame į įkaitusią orkaitę. Kepame apie 35 min.
  6. Išplakame grietinėlę su cukraus pudra. Turi būti standi masė.
  7. Ar pyragas iškepęs, patikriname mediniu pagaliuku. Leidžiame jam gerai atvėsti. Tada perpjauname pusiau ir pusę grietinėlės tepame ant apatinės dalies viršaus. Uždedame likusią pyrago dalį, užtepame likusią grietinėlę. Ant jos užtarkuojame ar užberiame smulkinto šokolado. Jei neturite, lengvai pabarstykite kakavos milteliais.