Kiti,  Receptai

MOLIŪGO IR VIŠTIENOS TROŠKINYS

Praeitą savaitgalį iš gimtinės parsigabenome gražuolį moliūgą ir cukiniją. Apie pastarąją jau kalbėjom ir į patiekalus dėjom, tad šį kartą visas dėmesys moliūgui. Gerai pagalvojus, mes jį valgome tik sezono metu ir gardinime sielą šildančius patiekalus, pavyzdžiui, troškinius.

Bet prieš pradedant vardinti recepto ingredientus, pažiūrėkime, ką įdomaus galima rasti apie šias daržo puošmenas interneto kloduose:

  1. Amerikos miestai Ilinijus ir Mortonas vadina save moliūgų sostinėmis. Ilinojaus uiversiteto atlikto tyrimo duomenis, net 95 % JAV moliūgų yra surenkami būtent ten, o Mortonas atsakingas už 80 % konservuotų moliūgų gamybos visame pasaulyje.
  2. Pagal Pasaulio Guinness’o rekordų knygą, sunkiausias moliūgas svėrė net 1190,49 kg. Pasvajokim, ką su tiek nuveikti? 
  3. Didžiausias moliūgo pyragas svėrė 1677 kg. O žinote, ką iš tikrųjų kolinistai laikė pyragu? Nupjautą moliūgo viršūnę su išskaptuotu vidumi, kuris buvo pildomas pienu, medumi bei prieskoniais ir kepamas ant žarijų. 
  4. Seniai aišku, kad žmonių išradingumui ribų nėra, tačiau ar sugalvotumėte moliūgų svaidymo varžybas? Jos buvo organizuojamos Delavere, o tikslas – patrankos pagalba moliūgą nuskraidinti kuo įmanoma toliau. Deja, bet žaidynės užsibaigė 2017 metais, po nelaimingo atsitikimo. 
  5. Gal žinojote, o gal ne, bet visai smagus faktas, jog moliūgas yra ne kas kitas, o vaisius! Skirtingų rūšių galima rasti virš 45. 

Štai tokių įdomybių galima rasti apie vieną populiariausių Amerikietiškų rudens atributų. Bet pereikime prie jų valgymo!

Kviečiame pasigaminti itin kvapnų, aštrumu ir saldumu persismelkiantį troškinį. Jo pliusai: 

  • Itin maistingas
  • Receptą galima pritaikyti veganams
  • Nereikalaujantis sudėtingos gamybos technikos
  • Sezoniškas

Keturiom, širdį tirpdinačiom, porcijom reikės:

  • Pusės nedidelio moliūgo
  • 1 saldžios bulvės
  • 1 morkos
  • 1 vidutinio dydžio balto svogūno
  • 4 skiltelių česnako
  • 1 šaukštelio kumino
  • 1 šaukštelio cinamono
  • 0,5 šaukštelio aitriosios paprikos miltelių
  • 100 ml kokosų pieno
  • 400 g konservuotų smulkintų pomidorų
  • 400 g konservuotų avinžirnių
  • 300 ml daržovių sultinio arba vandens
  • 100 g špinatų
  • Druskos ir pipirų
  • Aliejaus kepimui
  • Apie 200 g vištienos file (pasirinktinai)

Eiga:

  1. Pasiruošiame visas daržoves. Moliūgą nulupame, išimame sėklas ir supjaustome nedideliais kubeliais. Saldžią bulvę, morką, svogūną bei česnako skilteles irgi nulupame, supjaustome kubeliais (česnaką ir svogūną smulkiai). 
  2. Įkaitiname storadugnį puodą, įpilame šlakelį aliejaus ir suberiame svogūnus. Apkepame, kol suminkštėja, suberiame česnaką, kuminą, cinamoną bei aitriasias paprikas. Truputį pakaitiname ir supilame sultinį ar vandenį, pamaišome, kad ant dugno nebūtų prikepusių prieskonių.
  3. Tada suberiame visas likusias daržoves, moliūgą, konservuotus pomidorus bei avinžirnius. Pagardiname geru druskos žiupsniu, išmaišome. Sumažiname kaitrą, uždengiame puodą ir leidžiame troškintis apie 15 – 20 min., priklausomai nuo to, kokio dydžio kubeliais supjaustėte. Žinoma, nepamirštame vis pamaišyti! 
  4. Kol puode vyksta veiksmas, valgantys su vištiena turėtų ją išsikepti. Pirmiausiai supjaustome mažesniais gabalėliai ir kepame keptuvėje pagardindami druska bei pipirais. Šiai iškepus, suplėšome šakute.
  5. Kai puode moliūgas ir daržovės beveik pasiekia norimą minkštumą, dar paragaujame, ar netrūksta prieskonių. Esant reikalui – įdedame. Tada įpilame kokosų pieno, suberiame nuplautus špinatus bei plėšytą vištieną. Išmaišę leidžiame dar 2 minutes pasitroškinti, kol susijungs visi skoniai.

O dabar, imame dubenėlius ir samčiu kabiname abejingų nepaliekantį troškinį. Skanaus!