Pusryčiai,  Receptai

PUSRYČIAI – TURKIŠKAS KIAUŠINIS

PUSRYČIAI - TURKIŠKAS KIAUŠINIS

Pusryčiai mūsų namuose yra šventas dalykas – be jų dienos nepradedame, na nebent jau taip laikas spaudžia, kad belieka tik apsirengti ir sprukti pro duris. Tačiau galite atsikvėpti, nes taip nutinka itin retai, dieną pradedame suteikdami skrandžiui darbo. Hmm, turbūt karantino metu toks siužetas išvis tampa beveik neįmanomu, nes niekur skubėti nereikia.

Ką ryte valgome? Darbo dienomis renkamės nesudėtingus ir greitai paruošiamus pusryčius. Lėkštėse dažniausiai karaliauja sumuštiniai, nuo saldžių iki sūrių, avižinė košė, namie kepta granola su natūraliu jogurtu ar pienu ir, žinoma, kepti kiaušiniai ar omletas. Savaitgaliais kaip ir kloti lovos, taip ir pusryčių gaminti neskubame. Stengiamės pasimėgauti galimybe suktis virtuvėje kartu ir pasigaminti maisto, kuriam reikia daugiau atidumo, kruopštumo ar laiko. 

Praeitą savaitgalį pirmą kartą ruošėme ir ragavome turkiškų kiaušinių. Į jogurto bei kiaušinio derinį žiūrėjome gan įtariai, bet ne tiek, kad nuspręstume taip niekada ir nepatiekti. Receptas yra tikrai nesudėtingas, net nereiktų ūpo numesti dėl be lukšto virtų kiaušinių – keli svarbūs žingsneliai ir pamirštite kartus, kai nepavykdavo. Taigi, norint sėkmės, reikės neskubėti:

  • Pasiruoškite mažą indelį ir sietelį. Kiaušinį įmuškite į dubenėlį, tada atsargiai supilkite į sietelį ir atgal į dubenėlį. Taip pašalinsite susikaupusį vandenį, todėl baltymas puode „neišsilakstys“ į šonus.
  • Užvirkite puode vandenį, jo turi būti pakankamai (sunku nusakyti tikslų kiekį, nes visi naudojame skirtingo dydžio puodus) ir tada visai sumažinkite kaitrą, kad vanduo nustotų burbuliuoti. Dėl šios priežasties kiaušinis išliks lygus ir dings tikimybė išsiskaidyti.
  • Tada šaukštu sukurkite sūkurį, į jo viduriuką iš mažo indelio įpilkite kiaušinį. Stenkitės, kad tarp vandens paviršiaus ir dubenėlio krašto būtų kuo mažesnis atstumas. Po 3 – 3,5 min. kiaušinį kiaurasamčio pagalba išimkite. Virimo trukmę reguliuokite atsižvelgiant į kiaušinio dydį, trynys turi išlikti skystas.  
  • Jeigu naudojate didelį puodą, galite iškart virti du ar tris kiaušinius nedarant sūkurio. 

Kaip išvirti kiaušinį išsiaiškinome, dabar eime prie likusios recepto dalies.

Dviem turkiškų kiaušinių porcijoms reikės:

  • 2 kiaušinių
  • 200 ml natūralaus jogurto
  • 3 skiltelių česnako
  • Džiovintų ir susmlukintų čili dribsnių
  • 50 g sviesto
  • Žiupsnio druskos
  • Krapų ar kitų žalumynų papuošimui
  • Dviejų riekelių mėgiamos duonos

Eiga:

  1. Į dubenėlius pirmiausiai sudedame jogurtą sumaišytą smulkintu česnaku ir druska. Jį gražiai paskirstome su mintimi, kad ten nuguls kiaušiniai.
  2. Keptuvėje ištirpiname sviestą, leidžiame jam lengvai paruduoti, suberiame čili dribsnius ir pusę minutėlės pašildę padedame į šoną. 
  3. Paruošiame kiaušinius. Užverdame vandenį ir sumažiname kaitrą, kad šis nustotų burbuliuoti. Įmušame kiaušinį į dubenėlį, tada įpilame į sietelį ir perkeliame atgal į indą. Tuomet šaukštu vandenyje padarome sūkurį ir „įleidžiame“ kiaušinį. Verdame 3 – 3,5 min. Tą patį pakartojame su antru kiaušiniu.
  4. Juos dedame ant jogurto. Apipilame sviestu, papuošiame žolelėmis ir patiekiame su duona (skaniausia skrudinta).

O dabar… skanaus!