SUKTINUKAI SU RIEŠUTŲ SVIESTO PADAŽU
Supratus, kad atėjo paskutinis žiemos mėnesis, atnešantis daugiau šviesos ir šilumos, namus papuošė pavasarį kviečiantys ir saulę primenantys narcizų žiedai. Net ir savo skrandžius užsimanėme palepinti gaivumo gūsiu ir lengvumu.
Vis su baltu pavydu žvelgėme į preciziškai patiektus tortilijos suktinukus, perpjautus pusiau ir dar dailiai sudėliotus. Nusprendėme ir mes pasitikrinti savo gebėjimus, nes namuose kaip tik gulėjo savo eilės laukiantys tortilijos lakštai. Tam, kad patenkintume savo „gaivumo“ įgeidžius, juos nusprendėme pripildyti šviežiomis, traškiomis daržovėmis. Pajusti sotumą padės bolivinės balandos kruopos, o pikantiškumą suteiks riešutų sviesto padažas.
Mums pasirodė, kad šio recepto sunkiausia dalis – susukimas į gražų cilindrą, kurį perpjovus viskas neišsilakstytų lėkštėje. Iš to kilo patarimas – nepridėkite per daug įdaro arba naudokite didelius tortilijos lakštus. Mūsiškiai buvo vidutinio dydžio, bet kitą kartą rinktumėmės didesnius, nes patogiau sukti ir įdėsite daugiau norimų ingridientų. Išlaikyti suktinukų formą padės jų suvyniojimas į foliją, tai ypač aktualu, jeigu norite suktinukus pasiimti „išsinešimui“.
Dar truputį apie šį patiekalą. Jam galite naudoti įvairiausias daržoves: papriką, mokrą, salotas, daigus, špinatus, sojų pupeles, žirnių ankštis ir pan. Jeigu kam norisi, galima įdėti mango vaisiaus, o sunkiai išgyvenantys be mėsos apsidžiaugs išgirdę, jog čia tinka kepta vištiena ar kalakutiena. Negano to, turite platų tortilijų pasirnikimą – su spelta, avižiniais dribsniais, pomidorais ar špinatais. Tad sudarinėdami sekantį pirkinių krepšelį pamiklinkite fantaziją ir išsirinkite labiausiai patinkančius ingridientus.
O štai ko reikės mūsų versijai:
- 2 tortilijos lakštų
- Kelių salotos lapų
- Morkos
- Pusės svogūno
- Pusės raudonos paprikos
- Saujos saulėgrąžų daigų
- Kupinos saujos bolivinės balandos
Padažui:
- 2 šaukštų reišutų sviesto
- 1,5 šaukšto ryžių acto
- 1,5 šaukšto laimo sulčių
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
- Šaukšto sojos padažo
- 1,5 šaukšto medaus
- Skiltelės česnako
- 1 cm imbiero
- Šaukštelio džiovintų čili dribsnių
- Kelių šakelių kalendros
Eiga:
- Pasiruošiame padažą. Susmulkiname imbierą, česnaką bei kalendrą, tuomet visus ingridientus sudedame į dubenėlį ir gerai išmaišome.
- Verdame bolivinę balandą pagal instrukcijas, nurodytas ant pakuotės. Kol tai vyksta, pasiruošiame daržoves: nuplauname, sutarkuojame morką, juostelėmis supjaustome papriką, o svogūną pusžiedžiais.
- Ant tortilijos lakšto pirmiau dedame salotos lapus, o tada likusias daržoves, daigus ir kruopas. Viską apšlakstome padažu, užlenkiame du priešingus kraštus ir vyniojame į cilindro formos suktinuką. Tą patį pakartojame su kitu lavašo lakštu.
- Įkaitiname keptuvę ir suktinukus paskrudiname iš abiejų pusių. Tuomet išėmę perpjauname pusiau, sudedame į lėkštes ir skubame skanauti!