Receptai,  Saldieji patiekalai

NEKEPTAS KARAMELINIS SŪRIO PYRAGAS

NEKEPTAS KARAMELINIS SŪRIO PYRAGAS

Smaližiams turbūt nėra puikesnės dienos už lapkričio 6 – tą, pyragų dieną, kuomet namuose ir darbuose stalai nuklojami įvairiausiais desertais. Bet džiugesį labiausiai kelia tai, jog pamaloninami ne tik skrandžiai, bet ir užsidirbama karmos taškų už surinktų lėšų paaukojimą sunkiai sergantiems Lietuvos vaikams. Tai puiki proga prisiminti, kaip gerai gyvename ir kad galime tuo pasidalinti su kitais.

JAV taip pat mini Nacionalinę pyragų dieną, tačiau kalendoriuose ji pažymėta sausio 23 – ią dieną. Ją sugalvojo Kolorado valstijoje gyvenęs branduolinis inžinierius, mokytojas Charlie Papazian 1970 m., paskelbęs savo gimimo dieną (sausio 23) pyragų diena. Įdomus faktas, kad JAV yra įsikūrusi ir pyragų asociacija (ang. APC), kuri bendradarbiaudama su kino studija Paramount Pictures dar labiau išgarsino šią dieną filmo „Darbo diena“ (ang. Labor day) dėka. Į siužetą yra įtrauktas pyrago gaminimo procesas, o pats filmas žiūrovus pasiekė vos kelias dienas prieš sausio 23 – ią.

Hmm, ar gali būti geriau, nei dvi oficialios dienos, kada pyragus galima valgyti be sąžinės graužimo net ir tiems, kurie įprastą dieną jo atsisako? Ta proga, dalinamės mums patikusio nuodėmingo skanėsto receptu!

Pyrago formą naudojome apvalią, 21 cm skersmens su nuimamu krašu. Dėl to nereikia bijoti dėl pyrago išėmimo iš formos. Tačiau jeigu tokios neturite, galite naudokite kepimo popierių, kuris leis pyragą išimti ir patiekti ant lekštės.

Mums reikės:

  • 180 g kvadratinių sausainių
  • 80 g sviesto
  • 397 g karamelizuoto saldinto pieno
  • 250 ml riebios grietinėlės
  • 200 g kreminio sūrio
  • 180 g varškės
  • 14 g želatinios
  • 30 g migdolų drožlių

Eiga:

  1. Ištirpiname sviestą. Kol šis vėsta, sutrupiname sausainius, kol gaunasi „smėliukas“. Jį sumaišome su sviestu, tada pirštais spausdami išklojame formos dugną ir dedame į šaldytuvą stingti.
  2. Į prikaistuvį suberiame želatiną ir užpilame 100 ml grietinele. Kaitiname nuolat maišydami ant vidutinės ar žemesnės kaitros 10 min., kol želatina ištirpsta. Jokiu būdu neužvirkite, nes pyragas nesustings.
  3. Į dubenį sudedame kreminį sūrį, varškę, karamelizuotą saldintą pieną (jo 1,5 šaukšto pasiliekame papuošimui), užpilkite grietinelę su ištirpusia želatina ir trinkite, kol neliks matomų varškės gabalėlių. Tam puikiai pasitarnauja elektriniai prietaisai!
  4. Išplakame likusią grietinėlę iki standžių putų. Jas pamažu įmaišome į dubenyje esančią masę. Tuomet iš šaldytuvo ištraukiame formą ir į ją viską supilame. Viršų apšlakstome karamelizuotu saldintu pienu, o krapštuko pagalba, vedžiodami per paviršių, sukuriame raštą. Norint lengvesnio proceso, karamelizuotą pieną reikia pašildyti, galima įpilti ir šaukštą pieno, jog taptų skystesnis.
  5. Kad širdies neskaudėtų, pyragą geriausiai gaminti vakare, kad būtų galima nakčiai palikti šaldytuve. O jei taip nepavyksta, palikite 5 – 6 valandoms. Prieš patiekiant apibarstome migdolų drožlėmis.

O dabar… linkime skanios ir dosnios pyragų dienos!