Receptai,  Vištienos patiekalai

ŠV. VELYKŲ MENIU DVIEMS

Velykų meniu

Prisipažinsime, giliai širdyje tikėjome, jog Šv. Velykas šiais metais galėsime sutikti su savo šeima. Labai jau pasiilgome ūžesio virtuvėje, glaudaus susėdimo už kiek per mažo stalo ir nereikšmingų plepalų. Kadangi planas neišdėgė ir toliau reikės mėgautis vienas kito kompanija, greit supratome, jog tokių kaip mes dar bus ir daugiau. Tad ką patiekti ant to šventinio stalo?

Mūsų komanda jaučia, kad persistengti nenori. Tiesiog džiaugtūsi skaniais pietumis, kuriems nereiktų ruoštis dvi dienas prieš Šv. Velykas. Jeigu ir jūs tokioje pozicijoje – skaitykite toliau.

KIAUŠINIŲ DAŽYMAS

Praeitais metais išbandėme kiaušinių dažymą natūraliai gautais dažais. Tai puikus būdas išvengti įvairių neskoningų lipdukų pirkimo ir proga kūrybiškai praleisti laiką. Ką naudoti natūralių dažų gamybai? Tai galėtų būti mėlynasis kopūstas, ciberžolė, burokėliai ar net kavos pupelės. Pasigaminti visai paprasta, pavyzdžiui, supjaustome ketvirtadalį kopūsto, užpilame apie 2 l vandens, 3 šauktšus acto ir verdame apie 30 min., uždėjus dangtį. Tada leiskite viskam atvėsti, jeigu norite raštų be didelių pastangų, virtus kiaušinius dėkite į puodą ir palike stovėti per naktį, taip gausis intensyvesnė spalva. Jeigu norite vientisos spalvos, iš dažų pašalinkite kopūstą ir supilkite į stiklainiukus. Tada kiaušinius apvyniokite popieriniu rankšluosčiu (neliks baltų žymelių) ir dėkite į dažus nakčiai. Štai tiek, visų spalvų gaminimo eiga tokia pati. 

MENIU DVIEMS

Esame girdėję, kad balta mišrainė žmonėms ima atsibosti, bet bulvių mėgėjai nesugalvoja, kuo ją pakeisti. Turime pasiūlymą – bulvių ir raugintų agurkų salotos. Yprastai būna gaminamos salotos ir verdamos bulvės ar ryžiai. Tačiau paruošus šias bulvių salotas, nukris vienas darbas, nes tai garnyras „du viename“. 

Reikės:

  • 300 g bulvių
  • 200 g marinuotų agurkėlių
  • 4 šaukšteliai grūdėtų garstyčių
  • 4 šaukšteliai alyvuogių aliejaus
  • 3 – 4 šaukšteliai skysčio nuo agurkėlių (rūgštumui galima naudoti ir obuolių actą)
  • Žiuspnis druskos
  • Truputį pipirų
  • Krapų sauja

Eiga:

  1. Į šaltą pasūdytą vandenį dedame bulves (jei didelės, pasmulkiname) ir verdame apie 20 min. Jos turi nepervirti ir netrupėti. 
  2. Tuo metu supjaustome agurkėlius, susmulkiname krapus ir sumaišome visus ingredientus padažui.
  3. Išvirtas bulves supjaustome kubeliais ir išmaišome kartu su padažu, agurkais ir krapais.

Karštam patiekalui – vištienos šlaunelės pievagrybių padaže reikės:

  • 400 g vištienos šlaunelių mėsos su odele
  • 200 g pievagrybių
  • 200 ml grietinėlės
  • 100 g kietojo sūrio
  • 100 g špinatų
  • 3 skiltelės česnako
  • Aliejaus
  • 3 šaukštelių itališkų žolelių mišinio
  • Druskos
  • Pipirų
  • 3 šaukštelių saldžios paprikos miltelių

Eiga:

  1. Vištieną apšlakstome aliejumi, užberiame apie 2 šaukštelius druskos, šaukšteliu pipirų ir itališkomis žolelėmis. Gerai išmaišome, įmasažuojame prieskonius.
  2. Gerai įkaitiname keptuvę, įpilame negailėdami aliejaus ir apkepiname vištieną iš visų pusių, kad odelė gražiai apskrustų. Tada sumažiname kaitrą ir kepame, kol mėsa iškeps. Tada išimame ir padėję į šalį leidžiame pailsėti.
  3. Tuose pačiuose riebaluose pakepiname susmulkintą česnaką. Tada dedame supjaustytus pievagrybius, įberiame paprikos miltelius, žiupsnį druskos ir pipirų. Kepame, kol truputį suminkštėja ir pilame grietinėlę. Ją kaitiname, kol pasimato burbuliukai. 
  4. Sumažiname ugnį, beriame sūrį, špinatus, pamaišome ir sudedame iškeptą vištieną. Patroškiname dar kokias 5 min. Kai viskas paruošta, į dubenėlį dedame padažą, o į jį „įsodiname“ vištienos gabalėlį.

Štai toks mūsų šventinio meniu pagrindinis! Belieka viską sudėti ant stalo ir sėsti pietums.