Mėsos patiekalai,  Per pasaulį su Šakute!

MĖSOS IEŠMELIAI SU CINAMONU | GRAIKIJA

Nesunku pastebėti, kad mums patinka „draugiškas“ maistas. Jis pasižymi lengvumu dalintis arba skatina pačiam susidėti savo mėgstamą derinį iš randamų ant stalo ingredientų. Toks sąlytis su maistu sukuria jaukią atmosferą bei padeda lengviau užmegzti pokalbius didesniame būryje žmonių, nesvarbu, ar tai būtų šeimos sekmadienio pietūs ar vakarienė su draugais. Šį patiekalą taip pat galima priskirti prie „draugiškųjų“ kompanijos, priklauso nuo to, kaip patieksite. Bet prie šio punkto dar prieisime, pirmiau aptarkime patį patiekalą. 

Jei mėgstate įvairių kultūrų virtuvę, turbūt ne kartą esate girdėję ar valgę graikiško „souvlaki“, lietuviškai tariant – mėsos iešmelių. Čia svarbiausia yra jos skonis, kuris ir suteikia autentiškumo. Praeitame įraše kalbėjome apie cinamoną, kuriuo Graikijoje ne retai gardinama mėsa, todėl labai norėjome išbandyti šį derinį. Ir žinote ką? Labai patiko!

Šiam patiekalui ruošėme ir graikišką padažą – „tzadziki“ (jį jau turėtumėte žinoti iš mūsų ankstesnių receptų), kuris suteikia gaivumo ar numalšina kylantį aštrumą. Daug kur mėsos iešmeliai patiekiami su ryžiais, bet kadangi jau buvome pasiraitoję rankoves, kepėme visame Viduržemio jūros regione paplitusias pitas. Šį kartą jų receptu nesidalinsime, nes, tiesą sakant, nepavyko. Taip taip, pasitaiko ir tokių situacijų, bet nenusiminkite, nes vietoj pitų siūlome naudoti lavašus. Na ir, žinoma, be daržovių čia neapsiesite, bet per daug sukti galvos nereikia, tiks mėgiama ar nuo kito patiekalo likusi salota, agurkai, pomidorai ir svogūnai. 

Tai koks gi tas stebuklingas patiekimas, kuriantis draugišką aplinką? Iškepę pitas ar pašildę lavašą, padėkite ant didesnės lentelės. Likusią vietą skirkite iešmeliams. Į atskirtą dubenėlį sudėkite daržoves, o į dar kitą padažą. Jei turite alyvuogių, jas taip pat patiekite, tikrai atsiras norinčių jomis pasimėgauti (fetos sūris irgi tiktų). Dėl tokio išdėliojimo žmonės patys rinksis mėgiamus ingredientus ir paprašys paduoti sunkiai pasiekiamą dubenėlį, tad turėsite progą pažvelgti į akis ir nusišypsoti.

O dabar metas receptui! Iešmeliams reikės:

  • Apie 300 g maltos mėsos (mes naudojome jautieną maišytą su kiauliena)
  • Nedidelio svogūno
  • 0,5 šaukštelio aitriųjų paprikų miltelių
  • Nepilno šaukštelio cinamono 
  • 0,5 šaukštelio raudonėlio
  • Gero žiupsnio druskos
  • Medinių iešmelių
  • Alyvuogių aliejaus kepimui

„Tzadziki“ padažui reikės:

  • 2 šauktšų natūralaus jogurto
  • Skiltelės česnako
  • 1,5 šaukšto citrinų sulčių
  • Šakelės krapų
  • Pusės agurko
  • Žiupsnelio druskos

Garnyrui reikės:

  • 2 apvalių lavašo „lapų“
  • Kelių salotos lapų
  • Pomidoro 
  • Agurko
  • Nedidelio svogūno
  • Alyvuogių ir fetos sūrio (pasirinktinai)

Eiga:

  1. Labai smulkiai supjaustykite svogūną. Jį kartu su mėsa dėkite į dubenį, užberkite prieskonius ir gerai išmaišykite. Tada ant pagaliukų formuokite keturias „dešreles“.
  2. Pasiruošiame „tzadziki“. Smulkiai supjaustome agurką, krapus, dar smulkiau česnako skiltelę. Juos kartu į dubenėlį beriame su jogurtu, įspaudžiame citrinos sulčių, pagardiname druska ir išmaišome.  
  3. Pasiruošiame daržoves: nuskiname kelis salotos lapus, supjaustome pomidorą, agurką bei svogūną. Sudedame į lėkštę. 
  4. Kepame iešmelius. Pirmiau keptuvę gerai įkaitiname, kad paviršius iš visų pusių gerai apskrustų ir įgautų gražią spalvą. Tada sumažiname kaitrą ir kepame dar apie 5 min.
  5. Kai mėsa baiginėja kepti, kitoje keptuvėje pašildome lavašą. Ją gerai įkaitiname, įdedame lavašą ir apverčiant kepame minutėlę.
  6. Ant didesnės lėkštės ar lentelės sudedame lavašą ir iešmelius. Ant stalo atnešame salotas bei padažą. Ranka imame lavašą, dedamės mėgstamas daržoves, padažą ir iešmelius.

O dabar… Skanaus!