Per pasaulį su Šakute!,  Receptai

KREVEČIŲ TROŠKINYS “MOQUECA” | BRAZILIJA

Niekada nebuvus Brazilijoje sunku net įsivaizduoti, kiek daug ji gali pasiūlyti: Amazonės miškus, glaudžiančius įvairiausius gyvūnus ir pačius indėnus, vandeningiausią upę, kuri savo potvyniais tręšia dirvas, įspūdingiausius karnavalus, vykstančius net 40 dienų, ir maisto kultūrą, priklausančią nuo skirtingų šalies regionų! Tačiau mes pabandysime plačiau apžvelgti Brazilijo virtuvę ir bent mažą jos dalelę pajusti savo namuose.

Kadangi šalis yra didžiausia Šiaurės Amerikoje, nenuostabu, kad valgymo įpročiai irgi skiriasi, rašoma, jog maisto kultūrai didelę įtaką turėjo portugalai, vietiniai indėnai ir afrikiečiai. Pavyzdžiui, pietryčiuose, vienas iš dažniausiai gaminamų patiekalų yra „feijoada“, tai pupelių troškinys su jautiena ir kiauliena. Taip pat, populiaru valgyti keptą mėstą su ryžių ir pupelių garnyru. Šiaurėje, patiekaluose dažnai naudojami manijokai (ang. cassava), augantys Amazonės miškuose. Iš jų gaminami ne tik miltai, bet ir padažai. Vienas iš jų „tucupi“, kuris naudojamas vienam populiariausių patiekalų paruošti „pato na tucupi“ (ang. duck in tucupi).

Mes pasirinkome gaminti patiekalą, priskiriamą Espirito Santas valstijai – „moqueca“. Kadangi valstija ribojasi su jūra, patiekalui gali būti naudojamos krevetės, krabai, vėžiai ar žuvis. Pagrindą sudaro pomidorai, svogūnai, česnakas, žaliosios citrinos sultys ir kalendra (cha, štai ir žinote, ko reikės norint pasigaminti šį patiekalą). Tai braziliškos ir portugališkos virtuvės sintezė, tradiciškai ruošiama moliniame puode. Interneto kloduose rašoma, kad šis troškinys galėjo atsirasti prieš 300 metų, kai portugalai į Braziliją atsiplukdė kokosus, o afrikiečiai palmių aliejų (jis nurodomas tradiciniame recepte).

Ką mes galime pasakyti apie „moqueca“? Tai nesudėtingas ir daug ingredientų nereikalaujantis patiekalas, kuris puikiai tinka tiek pietums, tiek vakarienei, bet nudžiugintų ir užsukusius svečius!

Dviem porcijom reikės:

  • 225 g krevečių
  • Žaliosios citrinos
  • 4 skiltelių česnako
  • Šlakelio aliejaus
  • Kelių svogūnų laiškų
  • Vidutinio dydžio svogūno
  • Nedidelės raudonosios paprikos
  • 2 pomidorų
  • 200 ml kokosų pieno
  • Saujos kalendros
  • Truputį smulkintų džiovintų čili paprikų
  • Šaukštelio maltos raudonosios paprikos
  • Druskos
  • 2 nedidelių saujų ryžių

Eiga:

  1. Pirmiausiai marinavimuisi ruošiame krevetes. Jeigu reikia, jas atšaldome. Krevetes sudedam į dubenį ir išspaudžiame žaliosios citrinos sultčių, užberiame 2 smulkintas česnako skilteles ir žiupsnį druskos. Išmaišome, leidžiame pabūti apie valandą. 
  2. Pasiruošiame daržoves. Papriką supjaustome plonomis juostelėmis, svogūną pusmėnuliais, pomodorus smulkiais kubeliais, prieš tai pašalinę sėklas (taip išvengsime nereikalingos rūgštelės). Tada nepamirštame dviejų likusių česnako skiltelių, kalendros ir svogūnų laiškų. Viską susmulkiname. 
  3. Užkaičiame storadugnį puodą ir jam įkaitus įpilame šlakelį aliejaus (tuo pačiu metu pradedame virti ryžius). Suberiame svogūnus, jų laiškus ir kelias minutes pakepame. Tuomet dedame papriką, čili paprikas, paprikos miltelius ir česnaką, vis maišydami kepame dar kokias 3 – 4 min. 
  4. Suberiame pomidorus, įpilame kokosų pieną ir pagardiname žiupsneliu druskos. Išmaišę leidžiame pasitroškinti apie 10 min. Tada nuo krevečių nupilame laimo sultis ir suberiame į troškinį kartu su kalendra (truputį pasiliekame dekoravimui). Verdame 3 min., kol krevetės pabaltuos.
  5. Patiekiame dubenėlyje kartu su ryžiais, apibarstome kalendra.

Tikimės, kad receptą jau greitu metu išbandysite ir pajusite dalelę Brazilijos savo namuose. Būtume dėkingi, jei pasidalintumėte kelionės „Po pasaulį su Šakute“ įspūdžiais!