AVOKADO IR KIAUŠINIO UŽTEPĖLĖ
Majonezas dažnai lankosi mūsų virtuvėje ir atlieka labai svarbų vaidmenį, ypač duete su kiaušiniu – virtu kiaušiniu. Tačiau klasika tapusi kiaušinio, sūrio ir majonezo užtepėlė, dar vadinama „sūrio mišraine“, vienų pamilta, o kitų nekenčiama, po truputį gretas užleidžia sveikesnėms alternatyvoms. Tokią parodysime ir mes, tinkančią pusryčiams ar net užkandžiui ant šventinio stalo.
Taigi, recepte rasite kelis paprastus ingredientus, dažnai sutinkamus daugelio virtuvėje. Vienas jų – kiaušinis, kuris turi būti kietai virtas. Jo lupimą palengvinsite iš karšto vandens perkeliant į ledinį vandenį. Pasiruošktie dubenį su šaltu vandenių, įdėtkite ledo kubelių ir tada kiaušinį, dėl staigaus temperatūros pokyčio lukštas pasišalins lengviau.
Kita sudedamoji užtepėles dalis – avokadas. Naudokite gerai išnokusį, kad vanlgant nejustumėte kartumo. Avokadai, kurie iškart pasiruošę būti sunaudotais, parduotuvėse žymimi „tinkami valgyti“ (ang. ready to eat), o jei parsinešate kietus, leiskite kelias dienas pastovėti kambario temperatūroje. Dar galite laikyti prie bananų, nes šie skatina vaisių nokimą. Tačiau būkite akyli ir per ilgai nelaikykite!
Sujungti visus skonius padės graikiškas jogurtas. Rekomenduojame rinktis tirštesnį, taip užtepėlė nebus skysta ir nesugalvos pabėgti nuo skrebučio ar duonos riekelės. Mūsų pamėgtas jogurtas yra AMFORA.
Dviem porcijoms reikės:
- Kiaušinio
- Avokado
- Šaukšto graikiško jogurto
- Šaukšto citrinų sulčių
- Druskos ir pipirų
- Žalumynų (kalendra, svogūnų ar česnakų laiškai, krapai)
- Duonos ar bagetės patiekimui
Eiga:
- Įdedame virti kiaušinį. Tuo metu dubenyje sutriname avokadą. Ten pat įdedame jogurtą, užberiame druską su pipirais, įpilame citrinos sultčių, suberiame smulkintus žalumynus ir išmaišome.
- Išvirtus kiaušinius supjaustome kubeliais ir sumaišome su mase, esanča dubenyje.
- Užtepėlę patiekiame ant duonos ar skrudintos bagetės (naudokite skrudintuvą arba pakepkite keptuvėje).
Štai ir viskas, belieka palinkėti gero apetito!