Mėsos patiekalai,  Receptai,  Salotos

SALOTOS SU BALZAMIKE MARINUOTA KIAULIENA

SALOTOS BALZAMIKE MARINUOTA KIAULIENA

Nuo praeito įrašo niekas nepasikeitė, todėl dalinamės dar vienu nesudėtingu receptu. Tai lengvas, tačiau daug energijos suteikiantis maistas, kuriame svarbiausią vaidmenį atlieka kiauliena, karamelizuotų kriaušių ir pelėsinio sūrio dermė.

Mes šį kartą naudojome kiaulienos sprandinę. Ją supjaustėme į keturis piršto storio griežinėlius. Tai svarbus žingsnis, norint, kad į mėsą spėtų įsigerti marinatas, o paskui greitai iškeptų. Tačiau ne tik kiauliena čia tinkama, gal net tobulesnis variantas būtų jautiena. Tereikia jos neperkepti!

Kai recepte randame žodį „marinatas“, iškart įsivaizduojame, kad reikės laukti rytojaus, kol skaniai pavalgysime, tačiau tik ne šį kartą! Sprandinę gardinome balzamiko actu ir česnaku, šie ilgai netrunka, kol prasiskverbia į mėsą, todėl ir sekančios dienos laukti nereikės.

Ką verta paminėti apie kriaušių karamelizaciją? Jos itin trapios ir greit gali virsti koše, tad nebijokite pjaustyti stambesnėmis skiltelėmis. Iš vienos didesnės kriaušės jos turėtų gautis aštuonios.

Tiek instrukcijų, eime prie esmės!

Dviem porcijoms reikės:

  • Kiaulienos sprandinės 350 g
  • 4 šaukštų balzamiko acto
  • 2 česnako skiltelių
  • 1,5 šaukšto rudo cukraus
  • Druskos bei pipirų
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • Pusės citrinos sulčių
  • Kriaušės
  • Salotų mikso apie 100 g (špinatų labai, rukola, salotos lapai) 
  • Pelėsinio sūrio 100 g

Eiga:

  1. Kiaulienos sprandinę supjaustome į keturis piršto storio griežinėlius. Susmulkiname česnaką. Į dubenį pilame balzamiko actą, suberiame šaukštą cukraus ir česnaką, pamaišome ir dedame mėsą. Užtikriname, kad skystis pasiskirstytų visur tolygiai. Uždengiame dubenį ir paliekame marinuotis 20 min.
  2. Tuo tarpu pasiruošiame kriaušę. Ją nulupume, pjauname pusiau ir kiekvieną dalį padaliname į keturias skilteles. Iki vidutinės kaitros įkaitiname keptuvę, dedame kriaušes, laukiame, kol po truputį pradės skirtis jos sultys. Tuomet skilteles apibarstome puse šaukšto cukraus ir pamaišome. Kepame, kol skiltelės ima įgauti auksinę spalvą, po to išimame iš keptuvės. Tai turėtų trukti apie 2 min.
  3. Sumaišome padažą: aliejų, citrinos sultis, pipirus ir druską. Atidedame į šalį.   
  4. Nuplauname salotas, jas sudėliojame į lėkštes. Gerai įkaitiname keptuvę, įpilam aliejaus ir kepame mėsą iš apiejų pusių po 2 min., prieš tai ant jos užbėrę druskos. Leidžiame kelias minutes „pailsėti“ ir supjaustome juostelėmis.
  5. Ant salotų dedame kriaušes, sprandinę, trupiname sūrį ir apšlakstome padažu. 

O dabar… skanaus!