Receptai,  Sriubos

AVINŽIRNIŲ IR MĖSOS KUKULIŲ SRIUBA

Grįžtant į namus dažnas svajoja apie šilto gėrimo puodelį, kojas užklojantį švelnų pledą ir maloniai nuteikiantį filmą. Ne visada pavyksta tai įgyvendinti, tačiau turime išeitį – išsivirkite sriubą, kuri ne tik kūną, bet ir visus namus apgaubs jaukumu (visai kaip tas minkštutis pledas).

Didžioji dauguma mūsų receptų pasižymi lengvu ir gan greitu paruošimu, nes patys gamindami pietus ar vakarienę norime greičiau palikti virtuvę, kad liktų laiko kitiems hobiams. Ši avinžirnių ir mėsos kukulių sriuba ne išimtis. Dėl jos nereikia „kurti“ lėto virimo puodo ar nerimauti, jei iš vakaro pamiršome užmerkti avinžirnius. Sriuba dar ir sezoniška, galima sunaudoti nuo kitų patiekalų likusias daržoves. Pas mus dažniausiai užsibūna paprikos puselių, todėl iškart pirmos keliauja į puodą.  O jei dar ir vakar ruošta mėsa ne visa suvalgyta buvo (pavyzdžiui, vištiena ar kiauliena), tai rankų judinimo amplitudė dar labiau sumažėja.

Sriubos privalumai:

  • Maistinga, dėl daržovių gausos ir avinžirnių
  • Greitai paruošiama
  • Nesudėtingas gaminimo procesas
  • Gali būti veganiška, jei tik nedėsite mėsos
  • Iškart išvirus sklidiną puodą, pasisotins visa šeimyna arba liks vakarienei
  • Galima naudoti praeitos dienos daržovių ar mėsos likučius, kurie dažniausiai nukeliauja į šiukšlių dėžę. 

Keturioms porcijoms reikės:

  • 3 aštrių jautienos ir kiaulienos dešrelių (galite naudoti maltą mėsą ir ją sumaišyti su mėgiamais prieskoniais arba vištieną. O jeigu liko gabalėsis nuo vakarykštės dienos – sunaudokite ir jį)
  • Raudonos paprikos
  • Geltonos paprikos
  • 2 saujų špinatų
  • Balto svogūno
  • 4 česnako skiltelių
  • 1 l sultinio (galite rinktis daržovių, vištienos bei jautienos kubelius)
  • 400 g konservuotų avinžirnių
  • 400 g konservuotų smulkintų pomidorų
  • 2 šaukštų pomidorų pastos
  • 2 šaukštelių kumino
  • 2 šaukštelių kario
  • 2 šaukštelių maltos paprikos
  • Šaukštelio aitriosios paprikos
  • Druskos
  • Alyvuogių aliejaus

Eiga:

  1. Pasiruošiame daržoves. Jas pirmiausiai nuplauname. Supjaustome geltoną papriką kubeliais, o raudoną juostelėmis, taip sriuba bus žaismingesnė dėl skirtingų formų. Susmulkiname svogūną bei česnako skilteles.
  2. Pasiruošiame sultinį pagal nurodytas instrukcijas. 
  3. Pasiruošiame mėsos kukulaičius. Išspaudžiame iš dešrelės mėsą tiesiai į įkaitusią keptuvę. Iš pradžių leidžiame apskrusti, o paskui sumažinę kaitrą dar kelias minutes pakepame.
  4. Įkaitiname storadugnį puodą ir įpilame alyvuogių aliejaus. Suberiame svogūną, česnaką bei paprikas. Pakepam, kol daržovės ima minkštėti. Suberiame visus prieskonius bei druską ir pamaišę kepame minutėlę. 
  5. Supilame konservuotus smulkintus pomidorus ir jų pastą. Pora minučių leidžiame pakepti, tada supilame sultinį. Paverdame apie 5 min. 
  6. Paragaujame, ar išgavome norimą skonį. Jeigu reikia į puodą šliūkštelim dar po žiupsnį prieskonių, suberiame avinžirnius bei mėsos kukulius. Pamaišę vėl leidžiame pavirti keletą minučių. 
  7. Pabaigoje suberiame špinatus, verdame, kol šie subliūkšta.  

Jei norėsis švelnesnio skonio, tiesiog įsidėkite grietinės ar natūralaus jogurto šaukštelį.

O dabar… Skanaus!