Kiti,  Receptai

RYŽIŲ, CUKINIJOS IR SŪRIO PUOTA

Ryžių turbūt rasti galima kiekvienuose namuose, nes jie kaip ir daugelis kruopų tinkami virti sriubą, ruošti salotas ar patiekti prie mėsos patiekalų. Ne veltui jie taip plačiai paplitę po visą pasaulį, o turbūt geriausiai žinomi, kaip neatsiejama Azijos šalių maisto kultūros dalis.

Mūsų virtuvėje ryžiai gan apleisti ir retai nugula į lėkštes, bet kai aplanko tokia laimė, valgome juos dažniausiai nuobodžiai – su mėsa ir kalnu daržovių. Visai be reikalo, nes įdėjus dar kelias minutes darbo, galėtume tą nuobodumą paversti patiekalo akcentu, o pasistengus – pasigaminti itališkąjį „risotto“, čia vadinamu daugiaryžiu, ar tėvų namus primenantį plovą. Patikinime, kad šio įrašo dėka, ryžiai dažniau puikuosis ne tik ant mūsų, bet ir jūsų stalo!

Pažiūrėkime, ką interneto kloduose galima rasti apie ryžius:

  • Jie pradėti auginti dar priešistorės laikais Pietryčių Azijoje, o Pietų Europoje viduramžiais. Dabar tai viena iš 3 labiausiai paplitusių kultūrų pasaulyje, nes greitai prisitaiko prie aplinkos, lengvai auginami, o derlius gali išmaitinti didelį skaičių žmonių. 
  • Portalas „Food and Wine“ rašo, jog ryžiai buvo naudojami skiedinio maišymui, kuriuo lipintos Didžiosios kinų sienos plytos. 
  • Turbūt ir patys pastebėjote, kad baltieji ryžiai gali stovėti ne vienerius metus, laikant tinkamomis sąlygomis. Taip yra todėl, nes jų ruda luobelė yra nugludinama (dar ir atskleidėme, kaip šie tampa balti), kitu atveju ryžiai jau po trečio mėnesio gali oksiduotis. 
  • Linksmas faktas – Kinijoje virėjai bandė pagerinti Gineso rekordą ir iškepti didžiausią porciją ryžių, mums žinomų kaip „wok“, tačiau bandymas nebuvo užskaitytas, nes maistą suvalgė ne žmonės, o kiaulės.  

Na štai, leidome sau atsipūsti, o dabar galime grįžti prie įrašo esmės – ryžių patiekalo. Sunku net sugalvoti, kaip jį pavadinti. Gaminimo principas truputį gali priminti „risotto”, bet taip vadinti nesirįžtam, nes šefai tikrai įsižeis. Turite idėjų?

Gaminome, kaip pagrindinį patiekalą, todėl dviem porcijoms reikės:

  • 3 kupinų saujų ryžių
  • 1 l sultinio 
  • 1 žalios cukinijos
  • 150 g čederio sūrio
  • Truputį aliejaus ar sviesto
  • Pipirų
  • Druskos

Eiga:

  1. Pasiruošiame sultinį. Jį supilame į keptuvę ir leidžiame užvirti. Tada suberiame ryžius, sumažiname kaitrą ir verdame, kol nebelieka skysčio bei išverda ryžiai. Patariame viso sultinio iškart nesupilti, kad netyčia neliktų skysčio.
  2. Sutarkuojame cukiniją ir sūrį.
  3. Kai ryžiai jau suminkštėja, įpilame šlakelį aliejaus, sudedame rankomis nuspaustas cukinijas bei suberiame sūrį. Pagardiname pipirais, druska (jeigu reikia) ir gerai išmaišome. 

O dabar… dedame į lėkštes, einam prie stalo ir linkime skanaus!