Receptai,  Saldieji patiekalai

RUDENS KVAPO PYRAGAIČIAI

Gimtinėje medžių šakos lūžta nuo obuolių, tik spėk rinkti krituolius ir skinti sveikuosius. Mama pradeda ruošti stiklainius, juos išplauna ir kabina ant pakrypusios tvoros džiovinimui, o tėtis rūsyje dėlioja medines dėžes. Tai reiškia viena – obuolių ruošimą žiemai. Tai nuostabus metas, nes visi tuo metu esantys namuose susivienija: vienas įlipa į medį ir raško obuolius, kitas jį paima, atsargiai deda į pintą krepšį, kad nesumuštų ir nugulęs rūsyje nepradėtų pūti, trečias neša kupiną pintinę tėčui ir grįžta ją pakeisti pilna. Mama baigusi darbą su stiklainiais, sėdasi ant žemos kėdutės ir ima lupti bei smulkinti obuolius, jų skilteles dėdama į didelį puodą, kuriame gims visų taip mylimas džemas. 

Ar atsimenate tą kvapą, kuris užlieja namus verdant obuolienę? Kaip saldaus cinamono natos kutena nosį ir norisi šaukštu pakabintą masę kuo greičiau ragauti? Mums tai vienas maloniausių aromatų, todėl tiek daug apie jį kalbame ir vainikuojame rudens kvapu.

Deja, po daugelio metų tokį susibūrimą sunku įgyvendinti, tačiau nei vienas nepamiršta to širdį glostančio malonumo. Ne išimtis ir mes, rudeniui atėjus mintimis neriame į saulėtas dienas, praleistas viršūnėse ir vakare ragaujamą obuolių džemą, nugulusį ant blynų. Tik dabar dažniausiai iš gimtinės parsivežame keletą stiklainių jau pripildytų laimės, o jei būna dar neparuošti – kraunamės obuolių į krepšį, kurie išdidžiai nugula desertuose.

Šį kartą dalinamės jaukumu ir meile pagardintu receptu. Jis, kaip ir gyvenimas vaikystėje – paprastas, tačiau su geru žiupsniu žavesio ir vėjavaikiškumu tampa nepamirštamu.

Mums reikės:

  • 5 šaldytų mielinės sluoksniuotos tešlos lakštų
  • Vieno kiaušinio
  • Šaukšto sviesto
  • 4 šaukštų cukraus
  • 2 šaukštelių cinamono
  • 3 vidutinio dydžio obuolių
  • Glajui: 2 šaukštelių medaus, 3 šaukštelių pieno, 6 – 7 šaukštelių cukraus pudros (vietoj glajaus galima naudoti klevų sirupą)

Eiga:

  1. Atšildome tešlą pagal nurodytas instrukcijas, esančias ant pakelio.
  2. Plonomis juostelėmis supjaustome obuolį. Jį iš pradžių padaliname į keturias dalis, išpjauname sėklas ir tada smulkiname.
  3. Vandens vonelėje ištirpiname sviestą. Kitame dubenėlyje išplakame kiaušinį, dar kitame – sumaišome cukrų su cinamonu.
  4. Atitirpintą tešlą supjaustome norimo dydžio kvadratėliais ir sudedame ant kepino skardos. Juos ištepame kiaušinio plakiniu, apibarstome cukraus ir cinamonu mišiniu (pusę jo dar pasiliekame).
  5. Tada dėliojame obuolių reikeles. Pasitelkiame fantaziją ir sudėliojame norimą kompoziciją. Ją aptepame ištirpintu sviestu (dėl to obuoliai neapdegs ir greičiau suminkštės).
  6. Viską apibarstome likusiu cukraus ir cinamono mišiniu.
  7. Kepame orkaitėje, įkaitintoje 180℃ apie 13 min. Tuo metu pasigaminame glajų – sumaišome jam skirtus ingredientus.
  8. Pyragaičiams iškepus, leidžiame pravėsti. Sudėję į lėkštę truputį apšlakstome glajumi. Jo dedar užsidedame prieš valgant.

Štai tokie mūsų rudens kvapo pyragaičiai, o dabar… linkime ir jums skanaus!