Kiti,  Receptai

MINKŠTOS ITALIŠKOS PAGALVĖLĖS | GNOCCHI

Verta pastebėti, kad itališkoje virtuvėje yra randamos ne tik skaniausios picos ar makaronai, bet ir jų giminaičiai „gnocchi“. Tai virtinukai, kurių pavadinimą tariant ne vienas žmogus laužo liežyvį. Jie dažniausiai gaminami iš miltų, virtų bulvių bei sūrio. Tešla pirmiausiai formuojama į ilgą storą „siūlą“, kurio skersmuo turėtų būti maždaug vyno kamščio storio. Naudojantis, pavyzdžiui, šakute, tešloje įspaudžiami jos dantukai, kad padažas geriau prikibtų. O tada belieka tik supjaustyti ir virtinukai paruošti tolimesniam naudojimui.

Kol mes patys neapsilankėme Italijoje, tol apie „gnocchi“ nebuvome daug girdėję, viskas apsiribojo tuo, kad matėme sukrautus lietuviškų parduotuvių lentynose. Tačiau atsivertus meniu, nedvejodami nusprendėme, jog reikia sužinoti, kaip vietiniai juos ruošia ir kokio skonio reikėtų tikėtis valgant savo namuose. Turbūt niekas nesupyks, jei pasakysime, kad didžiąją patiekalo darbo dalį atlieka padažas. Mūsų užsakytieji virtinukai puikavosi pomidorų padaže su kietuoju sūriu ir, žinoma, šviežiu baziliku. Klasika – kitaip nepavadinsi, bet labai patikusi, todėl grįždami į Lietuvą parsivežėme ir „gnocchi“.

Manome, jog šios minkštos bulvių ir miltų pagalvėlės, atsiradusios dar XVI a., susilaukia per mažai dėmesio. Priežastys labai paprastos – galima skonių įvairovė, dėl galimybės pasigaminti skirtingų padažų, nebrangu įsigyti (ar pasigaminti namuose) ir greitai paruošiama. Nors italai sako, jog patiekalas turėtų būti valgomas kaip užkandis, tačiau puikiai tiks pietums ar ne vėlai vakarienei.

Kad dingtų visos abejonės, dalinamės mums labai patikusiu padažo receptu. Jame rasite subtilius garstyčių, vyno ir kietojo sūrio skonius. 

Mums reikės:

  • 500 g virtinukų
  • Apie 200 g grybų (tinka visi pievagrybiai ar jūsų pačių rinkti) 
  • 100 g špinatų
  • 200 ml grietinėlės
  • 50 g kietojo sūrio
  • Vidutinio dydžio svogūno
  • 3 skiltelių česnako
  • Šaukštelio grūdėtų garstyčių
  • 80 ml balto sauso vyno
  • Šaukštelis itališkų žolelių mišinio
  • Žiupsnis druskos
  • Aliejaus kepimui

Eiga:

  1. Supjaustome grybus (nepersistengiam), susmulkiname svogūną ir česnaką. 
  2. Įkaitiname keptuvę, įpilame aliejaus ir suberiame svogūnus. Jiems apkepus įdedame grybus, česnaką, užberiame prieskonius ir druską. Kepame, kol truputį suminkštėja grybai.
  3. Tada įdedame garstyčias ir supilame vyną. Leidžiame pavirti apie 2 min. Tada supilame grietinėlę ir įdedame virtinukus. Verdame dar 2 min. 
  4. Dabar špinatų eilė, jie taip pat keliauja į keptuvę ir verdame, kol suminkštėja. 
  5. Pabaigai – kietasis sūris, įtarkuojame ir gerai viską išmaišome. 

O dabar… Skanaus!