GAIVUS ŽUVIES UŽKANDIS „CEVICHE“ | PERU
Baigiantis antram vasaros mėnesiui turbūt jau daugelis spėjo pasidžiaugti jūra ir jos teikiamomis gėrybėmis. Mes dar nesilepinome baltojo smėlio minkštumu ir abejojame, kad tai atsiras mūsų planuose, todėl keliaujanti Šakutė atsiuntė gaivų, jūra dvelkiantį „ceviche“ receptą iš Peru.
„Ceviche“, tai žalios, neilgai marinuotos baltos žuvies užkandis. Visa paslaptis citrinos sultyse, nes jose esanti rūgštis skaido baltymus, apdorodama žalią žuvį ir panaikindama galimas organizmui žalingas bakterijas. Dėl to visai nereikėtų baimintis ir atsisakyti bent paragauti! Šiam užkandžiui geriausiai tinka balta jūrinė žuvis, nes nereikia ilgai marinuoti ir gerai pasisavina visus skonius.
Būsime atviri, nesame dideli žuvies valgytojai, todėl šį užkandį priėmėme kaip nemažą iššūkį. Nerimavome, ar rasime norimos žuvies, kilo klausimas, ar būtina naudoti tik šviežią ar tinkama ir šaldyta, ar patiks skonis ir konsistencija. Žinoma, geriausi restoranai patiekia užkandį tik iš šviežios ir ką tik vietinių pagautos žuvies, tačiau ruošiant namų sąlygomis bei negyvenant šalia vandenyno, tinka ir šaldyta žuvis. Mes pasirinkome nesunkiai randamą menkę.
Tradiciškai „ceviche“ ruošiama naudojant citrinos ar laimo sultis, pagardinant aštriaisiais pipirais, Peru tai būtų „aji“ pipirai. Šis užkandis nesunkiai gali tapti pagrindiniu patiekalu, jį patiekiant su saldžiomis bulvėmis, salotomis ar pita. 2017 metais Meksikoje buvo pagaminta didžiausia „ceviche“ porcija, svėrusi 11, 480 kg, jai prireikė tūkstančio studentų rankų! Na, o mes buvome kiek paprastesni ir pasigaminome tik dvi pietų porcijas, kurios, mūsų laimei, nudžiugino skonio receptorius.
Dviem porcijom reikės:
- 200 g menkės file
- Mažos raudonosios paprikos
- Kelių svogūnų laiškų
- 2 citrinų
- Nedidelio čili pipiro (būna supakuotos po dvi)
- Šakelė šviežios mėtos
- Šakelė kalendros
- Alyvuogių aliejaus patiekimui
- Pipirų
- Šaukštelio druskos
- 2 vidutinių saldžiųjų bulvių (pasirinktinai)
Eiga:
- Pasiruošiame marinatą. Į dubenį įspaudžiame citrininų sultis, susmulkiname čili pipirą (prieš tai pašalinę sėklas), suberiame į tą patį dubenėlį, įdedame šaukštelį druskos. Įjungiame orkaitę ir kaitiname iki 180℃ (bulvių kepimui).
- Švariai nuplauname žuvį ir supjaustome kubeliais, maždaug 1 cm pločio. Užpilame marinatu, pamaišome ir uždengę dubenį leidžiame pasimarinuoti apie 15 min.
- Tuo metu smulkiai supjaustome svogūnų laiškus ir raudonąją papriką. Sumaišome dubenėlyje. Susmulkiname mėtą ir kalendrą. Supjaustome saldžias bulves, dedame ant skardos, apibarstome druska, pipirais, apšlakštome aliejumi ir kepame orkaitėje 15 min.
- Patiekiame. Į lėkštę dedame iškeptas bulves, o šalia paprikos ir svogūnų laiškų mišinį, ant jo viršaus marinuotą žuvį (nusunkus skystį), apibarstome kalendra ir mėta. Apšlakstome alyvuogių aliejumi.
Gavosi išties gaiviai aštrūs pietūs, mintis nukeliantys prie jūros ir leidžianys pasijusti lyg atostogose! O kokie jūsų įspūdžiai paragavus „ceviche“?