INDIŠKAS KARIS | VEGANIŠKAS
Maistas nėra tik alkio patenkinimo priemonė, tai ir galimybė išbandyti kitų šalių kulinarinį paveldą bei apsigaubti ten vyraujančia atmosfera. Norintys nusikelti į Italiją, dažniausiai įsivaizduoja jaukią, nedidelę, vienai šeimai priklausančią kavinę, kurioje galima rasti tik keletos rūšių picų, todėl tokį jaukumą bando atkurti namuose. Pakvaišę dėl Meksikos skonių, kviečia draugus ir vaišina užkandžiais, pagardintais neatsiejamais to krašto ingredientais – pupelėmis ir kukurūzais. Mėgstantys persipynusių skonių įvairovę, mintimis aplnako Indiją, kuri neretai palydima aštrumu ir maisto spalvingumu, dėl to ant stalo nugula indiškas troškinys, vadinamas kariu. Pasiilgome ir mes tokių skonių, todėl kviečiame leistis į kelionę kartu ir aplankyti minėtąją Indiją!
Interneto klodai apie karį: karis, tėra prieskonių mišinys, kurio didžiają dalį dažniausiai sudaro aštrieji pipirai ir ciberžolė. Jis yra vienas iš populiariausių pasaulyje, nes galima naudoti ruošiant tiek mėsą, tiek žuvį. Kaip patiekalo, kario pavadinimas pirmą kartą minimas knygoje „The art of cookery made plain and easy“ išleistoje 1747 metais. Patiekalo sostine laikoma Didžioji Britanija, ir ne šiaip sau, ten skaičiuojama apie 10000 tūkstančių vietų, gaminančių karį.
Šis troškinys yra labai draugiškas, nes nebūtina pirkti tik tam tikrų daržovių, jam galite drąsiai naudoti turimus likučius arba dėti tokias daržoves, kokias labiausiai mėgstate. Čia svarbiausia – prieskonių teikiami skoniai ir aromatas!
Dviem porcijom reikės:
- Skardinės avinžirnių
- 200 ml kokosų pieno
- 3 spalvotų nedidelių paprikų
- Žaliosios cukinijos
- Vidutinio dydžio svogūno
- Kelių šakelių kalendros
- Kario prieskonių
- Raudonosios paprikos miltelių
- Kumino
- Maltos čili paprikos
- Ryžių
- Patiekimui: sezamo sėklų, mažųjų čili paprikų, kalendros, laimo (nebūtina)
+ vištienos file apie 200 g, neveganiškam variantui.
Eiga:
- Užkaičiame puodą su vandeniu ryžiams ir juos verdame pagal instrukcijas, nurodytas ant pakuotės.
- Pasiruošiame ingredientus: juostelėmis supjaustome paprikas, kubeliais cukiniją, susmulkiname svogūną bei kalendrą.
- Įkaitiname kitą puodą, įpilame šlekelį aliejaus/tinka ir sviestas, suberiame svogūnus ir truputį pakepiname. Tada suberiame prieskonius (kario, paprikos, kumino po pusę šaukštelio, čili pakabinkite tik ant šaukštelio galiuko) ir dar apie 30 s leidžiame pakepti, kol pasklis prieskonių kvapas. Suberiame likusias daržoves ir vis pamaišydami leidžiame joms truputį suminkštėti.
- Tada pilame kokosų pieną ir leidžiame užvirti. Jei reikia, dar sumažiname kaitrą. Pradėjus kilti burbuliukams, į puodą suberiame ir avinžirnius (be skysčio) ir viską troškiname apie 5 min. Suberiame smulkintas kalendras, paragaujame, ar nestinga skonio. Jei piršutus apsilaižome, galima išjungti kaitlentę ir galvoti apie patiekimą!
- Į dubenėlio kraštą dedame išvirusius ryžius, pilame karį, pabarstome sezamo sėklomis, uždedame kelis griežinėlius čili paprikos, kalendros lapelius ir skiltelę laimo.
Jeigu gaminame su vištiena, ją smulkiai supjaustome dar prieš pradedant gaminti, kartu su daržovėmis. Vištieną kepame, kol kokosų piene troškinasi daržovės ir avinžirniai. Paskui tiesiog sudedame į troškinį.
P.S. Kario gaminimas yra pakankamai greitas procesas, todėl ir susipjaustykite daržoves iš anksto, nes sudėjus prieskonius į puodą, tikrai nespėsite to padaryti, to pasekoje sudegs prieskoniai ir turėsite pradėti gaminti iš naujo.
Štai ir viskas, ačiū, kad renkatės keliauti su mumis!