Receptai,  Saldieji patiekalai

OBUOLIŲ IR SŪRIO PYRAGAS

Pyragą dažniausiai esame pratę matyti švenčių metu arba jo stebuklingai atsirasdavo ant stalo, kai nelauktai užsukdavo svečiai. Akivaizdu, kad tėvai turėjo ne vieną saldumynų slėptuvę, nes kitu atveju, nebūtų kuo vaišinti draugų. Drįstame teigti, kad vienas iš skaniausių namie keptų pyragų yra obuolių, o pirktinis – sūrio. Jeigu abu juos sujungtume į vieną… gautųsi grandiozinis pyragas – skanus ne tik šiltas, bet ir atvėsęs. Ar gi tai ne dvigubas laimėjimas?

Interneto klodai apie pyragą: jie buvo pradėti kepti, kaip alternatyva ilgai negendančiam maistui. Tik XV a. buvo plačiau pradėti kepti saldūs pyragai su džiovintais vaisiais ar varške, o iki tol vyravo mėsos ar žuvies įdarai. Pyrago krizė ištiko 1870 metais, kai mokslininkai išaiškino, kad organizmui sunku apdoroti tokio tipo maistą. Taip pat, populiarumą sumažino ir industrializacija, nes vis daugiau moterų įsitraukė į darbo rinką, o pyragai dažniausiai buvo kepami tik švenčių proga. Jų pastebimas sugrįžimas įvyko po II Pasaulinio karo, kai Amerikoje pasirodė gausybė pusgaminių, palengvinančių pyrago gamybą.

Turbūt daugelis iš mūsų pyragus irgi kepame tik esant progai ar savaitgalį, bet jeigu norėsite nudžiuginti save ar namiškius, rekomenduojame išbandyti šį receptą!

Pirmam sluoksniui prireiks:

  • 160 g miltų
  • 50 g rudojo cukraus
  • 85 g sviesto
  • 0,5 šaukštelio druskos

Antram sluoksniui prireiks:

  • 200 g Philadelphia sūrio
  • 50 g baltojo cukraus
  • Kiaušinio
  • 0,5 šaukštelio vanilės ekstrakto
  • Šaukštelio cinamono

Trečiam sluoksniui prireiks:

  • 2 obuolių
  • 1 šaukštelio rudojo cukraus
  • 1 šaukštelio cinamono

Ketvirtam sluoksniui reikės:

  • 80 g miltų
  • 40 g avižinių dribsnių
  • 80 g rudojo cukraus
  • 50 g sviesto

Eiga:

  1. Pagrindui (pirmam sluoksniui) pagaminti į maisto smulkintuvą dedame miltus, rudą cukrų, sviestą ir druską. Viską gerai išsukame, kol gauname masę, panašią į smėliuką. Ją pilame į pyrago formą ir pirštais paspaudžiame.
  2. Antram sluoksniui į smulkintuvą dedame Philadelphios sūrį ir cukrų. Išsukame, kol nesimatys cukraus granulių. Tada įmušame kiaušinį, pilame vanilės ekstraktą, druską, cinamoną ir viską išsukame dar kartą. Gautą masę pilame ant pado ir tolygiai paskirstome.
  3. Trečiajam sluoksniui supjaustome obuolius mažais kubeliais, sudedame į indą, užberiame rudojo cukraus, cinamoną ir viską išmaišome. Pagardintus obuolius sudedame į formą.
  4. Viršutiniam sluoksniui paruošti, į maisto smulkintuvą dedame miltus, avižinius dribsnius, rudąjį cukrų ir sviestą. Viską išsukame ir trupinius beriame ant pyrago viršaus.
  5. Viskas! Kepame 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 50 – 55 min.

Pyragui iškepus, leidžiame jam pravėsti ir tada jau puotaujame! Išduosime paslaptį – skaniausia šiltą pyragą patiekti su ledais!