SALDŽIOS BEBRŲ UODEGOS | KANADA
Iš praeito įrašo turbūt pamenate, kad dėl susiklosčiusios istorinės padėties Kanadoje vyrauja europietiška virtuvė, bet nepaisant šio fakto, didelė mūsų dalis Kanadą tapatina su klevų sirupu. Vadinasi, ne visi kulinariniai laurai atitenka pracūzams! Antra gera žinia – pavyko rasti desertą, kuris nepalieka abejingų vien savo pavadinimu, jūsų dėmesiui – bebro uodega. Pavadinimas nėra šiaip linksma atrakcija, bebras – vienas iš gerai žinomų Kanados simbolių.
Interneto klodai apie bebrų uodegas: šis desertas dar „jaunas“, plačiajai visuomenei pristatytas 1978 m., kai Grant ir Pam Hooker savo recepto sėkmę įtvirtino atidarydami „BeaverTails“ užkandinę. Įdomu tai, kad žiniasklaidos dėmesio bebro uodegos sulaukė, kai buvo patiektos per pirmąją prezidento Barack Obama inauguraciją, vykusią 2009 m. Ir čia dar ne viskas! Tais pačiais metais, prezidentas viešėjo Otavoje, o jo apsilankymo garbei desertas buvo pavadintas „Obama‘os uodega“, todėl žurnalistų negalėjo būti nepastebėtas.
Tai kuo gi tos uodegos tokios gundančios? Jas tikrai nesunku pagaminti ir gali būti patiektos su įvairiausiais pagardais, nuo sūrių (šoninės) iki saldžių (nutelos, džemų). Klasikinis variantas – vos iškepusias apvolioti cukraus ir cinamono mišinyje, o valgant apšlakstyti citrinų sultimis. Beje, bebrų uodegos patiekiamos dar šiltos! Išvaizda čia irgi svarbi, nes tešla formuojama uodegos formos ir padaromas jai būdingas raštas.
Smalsu, tiesa? Nebegadinam akių, skaitydami įžangą, ir keliaukim prie recepto! Iš nurodyto produktų kiekio pagaminsite 8 – 9 uodegas.
Tešlai reikės:
- 7 g sausų mielių
- 3,5 šaukštų cukraus
- ⅟4 stiklinės šilto vandes
- ⅟2 stiklinės šilto pieno
- Žiupsnio druskos
- Šaukštelio vanilės ekstrakto
- Kiaušinio
- 3 šaukštų aliejaus
- 2,5 stiklinių miltų
Patiekimui reikės:
- 3 šaukštų balto cukraus
- Šaukšto cinamono
- Citrinos skiltelių
- Ledų, šokolado, klevų sirupo, džemo (pasirinktinai)
Kepimui reikės:
- Aliejaus (kiekis priklauso nuo to, kokio dydžio puode kepsite)
Eiga:
- Dubenyje sumaišykite mieles, cukrų (vienas šaukštelis) ir šiltą vandenį. Leidžiame 5 min. pastovėti. Tuo metu pašildome pieną, jį pilame į dubenį, įberiame 3 šaukštus cukraus, žiupsnį druskos, įpilame vanilės, 3 šaukštus aliejaus, įmušam kiaušinį ir suberiame stiklinę miltų. Viską gerai išmaišome. Tada suberiam likusius miltus, iškočiojame. Švarų dubenį ištepame aliejumi, įdedam tešlą ir uždengę paliekame 30 – 40 min., kol tešla padvigubėja.
- Į storadugnį puodą įpilame aliejų ir kaitiname ant vidutinės kaitros. Svarbu, kad aliejus neperkaistų, kitu atveju apkeps uodegų išorė, o vidus liks žalias. Aliejaus reikia tiek, kad įdėjus tešlą į puodą, ji nesiektų dugno.
- Dubenėlyje sumaišome cukrų ir cinamoną.
- Pakilusią tešlą išimame iš dubens ir dedame ant miltuoto stalviršio. Švelniai paminkome kelis kartus ir daliname tešlą į 8 – 9 rutuliukus. Iš jų formuojame uodegas, storis turėtų būti apie 1 cm, o plotis atitikti maždaug delno dydį. Su silikonine mentele ar neaštria peilio puse darome linijas, primenančias uodegos raštą.
- Kepame! Dedame uodegas į aliejų ir laukiame kol viena pusė gražiai apskrus. Tada apverčiame ir laukiame to paties. Kai iškepa, iškart pavoliojame uodegą cukraus ir cinamono mišinyje.
- Patiekiame dar šiltas bebro uodegas su citrinos skiltele ar kitais mėgiamais pagardais, pvz., ledais.
Štai tokios tos bebrų uodegos! Tikimės, kad šį neįprastą desertą jums gaminti patiks taip pat, kaip ir mums, o Šakutė atsisveikina su Kanada ir leidžiasi į Pietų Ameriką!