Kiti,  Per pasaulį su Šakute!,  Receptai

ŠPINATŲ PYRAGAS „SPANAKOPITA“ | GRAIKIJA

Prisipažinsime, sąžinę graužia, kad Šakutės keliones vasaros pabaigoje truputį apleidome. Priežastis paprasta – patys intensyviai atostogavome, mėgavomės gamta ir socializavomės. Tačiau daug laiko savigailai nesiruošiame skirti ir iniciatyvą užbaigsime!

Paskutiniai Šakutės kelionių patiekalai atkeliauja iš Graikijos. Tubūt ne vienas iš jūsų ten jau buvo ir begalę patiekalų išragavo! O mūsų istorija tokia, jog turėjome aplankyti Atėnus, bet dėl pandemijos planus atidėjome, todėl nusprendėme, jog graikišką atmosferą susikursime namuose.

Daug kam ši šalis asocijuojasi su graikiškomis salotomis ar jogurtu, bet tai tik maža dalelė iš skonių visumos! Alyvuogių aliejus yra taip pat labai paplitęs, jis itin dažnai naudojamas ruošiant įvairus patiekalus ir padažus. Mes cinamoną pratę priskirti „prieskoniai saldumynams“ kategorijai, o ten juo gardinama ir mėsa.  Iš viduržemio jūros regiono Graikija išsiskiria tuo, kad gaminant naudoja daugiau prieskoninių žolelių, pavyzdžiui, raudonėlius, mėtą, krapus bei lauro lapus. Šalis turi ir savo sūrius, vienas jų – feta, kuris bus naudojamas ruošiant „spanakopitą“.

„Spanakopita“, tai špinatų pyragas, o sukurti apetitą keliantį vaizdą ir malonumą burnoje, naudojama filo tešla. Manoma, kad pyrago receptas atkeliavo iš Graikijos regiono Epyro dar prieš 400 m. Dabar jį rasite vos ne kiekviename restorane ar gatvės maisto furgonėlyje, nes tai vienas populiariausių užkandžių, valgomas prieš pagrindinį patiekalą ar malšinant netikėtai užklupusį alkį. „Spanakopita“ gali būti patiekta vos iškepta arba jau atvėsusi. Taip taip, įsidėjus į dėžutę gali keliauti jūsų pasirinktais keliais!

Šis receptas nėra sudėtingas ar atimantis daug laiko. Ilgiausiai čia trunka filo tešlos atitirpinimas, nes naudojome šaldytą, o visa kita – vieni juokai! Tad nieko nebijodami keliaukime prie recepto.

Mums reikės:

  • Filo tešlos (4 lakštų)
  • 200 g špinatų
  • 300 g fetos sūrio
  • 5 kiaušinių
  • Alyvuogių aliejaus
  • Nepilno šaukštelio muskato riešuto miltelių (galima įsigyti riešutą ir jo įtarkuoti)
  • Pusės citrinos (žievelei nutarkuoti)
  • Aitrios paprikos miltelių
  • Šviežio rozmarino šakelės
  • Kepimo popieriaus

Eiga:

  1. Pasiruošiame įdarą. Į dubenį įmušame kiaušinius, išplakame. Į juos įdedame fetos sūrį ir šakute sutriname bei išmaišome.
  2. Į įkaitusią keptuvę įpilame aliejaus ir suberiame špinatus. Juos pagardiname muskato riešutų milteliais, užtarkuojame citrinos žievelės. Kepame, kol sukris. Truputį atvėsus sudedame į kiaušinių ir fetos mišinio dubenį, išmaišome.
  3. Pasiimame kepimo popieriaus tiek, kad būtų didesnis už filo tešlos lakštą. Jį suglamžome ir sušlapiname, pakišdami po tekančiu vandeniu. Tada jį patiesiame ant stalviršio ir apšlakstome aliejuomi, pirštais tolygiai išsklaidome.
  4. Ant popieriaus dedame tešlos lakštą, jį apšlakstome aliejumi, pirštų galiukais išsklaidome ir pabarstome aitriaja paprika. Taip sudedame 4 tešlos lakštus. Jei nesate aštrumo mėgėjai, papriką berkite ant pirmo ir trečio tešlos lakštų.
  5. Pasidedame kepimui skirtą indą šalia paruoštos tešlos. Paėmę kepimo popieriaus kraštus, tempkite ant indo ir jį išklojame. 
  6. Tada supilame įdarą. Tešlos kampą imame nuo popieriaus ir lenkiame į vidų, taip uždengdami įdarą. Tą patį darome su visais kampais. Jei viršus sausas, dar truputį pašlakstome aliejaus, užbarstome rozmarino.
  7. Kepame orkaitėje, įkaitinę iki 200℃ 20 min. be vėjelio funkcijos ir dar 3 su, kad gražiai apskrustų.
  8. Iškeptam pyragui leidžiame truputį atvėsti ir tada ragaujame!

Šį patiekalą gaminome pagal Jamie Oliver receptą, jeigu sunku įsivaizduoti mūsų aprašytą techniką, kaip tą tešlą paruošti ir įdėti į indą, žiūrėkite vaizdo įrašą!