Receptai,  Saldieji patiekalai

ŠOKOLADINIAI SAUSAINIAI SU PISTACIJŲ KREMU

ŠOKOLADINIAI SAUSAINIAI SU PISTACIJŲ KREMU

Ak, kad jūs žinotumėt, kokio skanumo šie sausainiai yra! Traškus šokoladinis pagrindas, o viduryje tiesiog burnoje tirpstantis, šilkinis pistacijų kremas. Tai malonumas ne tik gomuriui, bet ir akims – švelnios spalvos kremas ir sūrūs riešutų gabaliukai sukuria gurmaniškos šventės nuotaiką. 

PASIRUOŠIMAS

Pirmas dalykas, kurį būtinai turime pasakyti, kad sausainių išvaizdą, prilygstančią kepyklėlėms, sukurti visai nesudėtinga. Reikia vienintelio dalyko, randamo žmogaus charakteryje – kantrybės. Ją išlaikyti padeda planavimas, todėl nuo to ir pradėsime. 

Esame ne kartą minėję, kad prieš pradedant gaminti reikia pasiruošti visus ingredientus (pasiruošti, reiškia pasidėti reikiamą kiekį ant stalviršio, išgliaudyti riešutus ir juos sukapoti), taip išvengsite visų durelių atidarinėjimo, ieškant vanilės ekstrakto. Šiame recepte bus naudojamas kambario temperatūros sviestas, todėl po pusryčių jo tiesiog nedėkite į šaldytuvą, leiskite jam pasidžiaugti virtuvės interjeru, juk visada tūnoti šaldytuve nėra jau labai įdomu. 

Čia verta pridurti, kad naudojamus įrankius ir indus taip pat turėtumėte pasiruošti: į skardą įtieskite kepimo popierių ar daugkartinį kilimėlį, išsiimkite dubenį, kuriame ruošite tešlą ir elektrinį plakiklį. Kai priešais save turėsite visus receptui reikiamus daiktus bei ingredientus, pajusite užtikrintumo jausmą, kuris prisidės prie nepamirštamo sausainių skonio (tai galioja ir kitiems patiekalams).

PRODUKTAI

Dar norėtume jūsų dėmesį atkreipti į naudojamus produktus. Visada rinkitės kuo įmanoma kokybiškesnius, atitinkančius kišenės storį. Nustebsite, kiek daug įtakos tai turi galutiniam maisto skoniui. Vien kakavos pasirinkimas nulems, jusite ryškų ar vos menamą šokolado skonį. Ta pati taiskylė galioja ir pistacijų kremui. Norint tikro skonio, rinkitės gamintoją, kuris neprideda stipriklių ar dažiklių, jie ir organizmui naudos nesuteiks. Jei kiltų klausimas, kur tokio ieškoti – keliaukite į  italiskakrautuvele.lt. Ten rasite Italijoje gaminamą kremą, kurį ištirpinus iškart galima dėti ant iškeptų sausainių. Jis itin švelnios tekstūros, todėl taip gerai tinka desertų gamybai. Būtent tokį mes patys ir naudojome, dar didelis pliusas, nes nereikia papildomų ingredientų, kad pagardintų sausainius. 

GAMYBA

Šis procesas nereikalaus raketų moklso žinių, svarbiausią dalį atliks elektrinis plaktuvas, o paskui laisvė rankoms! Iš gautos tešlos delnuose pirmiau suformuosime kamuoliukus, kurių skersmuo turėtų būti kažkur 4 cm. Tada paėmę vieną iš jų truputį suspausime, kad taptų plokštesnis, o piršto pagalba viduryje suformuosime duobutę. Ji turėtų būti pakankamai gili, bet dugno nepaliksime minimaliai plono. Pusę kamuoliukų aptepsime kiaušinio baltymu ir voliosime į kapotas pistacijas, o kitą dalį paliksime nedekoruotą.   

Aptarę visus svarbius niuansus, galime pereiti prie pačių ingredientų jungimo. Ai, juk dar nepasakėme, ko reikės! Štai sąrašas tešlai:

  • 200 g miltų
  • 100 g cukraus
  • 140 g kambario temperatūros sviesto
  • Vieno kiaušinio trynio 
  • Šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 2 šaukštų kakavos miltelių
  • Gero žiupsnio druskos

Įdarui:

  • 100 g pistacijų kremo
  • Žiupsnelio drukos

Dekoravimui:

  • Saujos pistacijų (prieš pradedant gaminti išlukštename, nuimame kiautą ir peiliu susmulkiname)
  • Kiaušinio baltymo

Eiga:

  1. Kaitiname orkaitę 180 ℃. Plakame sviestą su cukrumi, kol gauname šviesią ir purią masę. Tada įdedame kiaušinio trynį, supilame vanilės ekstraktą ir dar lėtai plakame, kad gerai išsimaišytų.
  2. Sumaišome miltus, kakavą ir druską. Juos beriame į sviestinę masę. Maišome, kol telša tampa vientisa. Formuojame kamuoliukus, o iš jų sausainukus. Kamuoliuką švelniai spustelime tarp delnų, pirštu padarome duobutę įdarui ir dedame ant kepimo skardos (prieš tai patiesę popierių). Pusę jų aptepame kiaušinio baltymu ir pavoliojame į pistacijų trupinius. Kepame 10 min.
  3. Baigiant sausainiams kepti, ištirpiname pistacijų kremą. Į puodą įpilame karšto vandens, dedame ant viryklės nustatę mažą kaitrą. Į puodą keliauja dubenėlis su pistacijų kremu. Vis pamaišome, kol suskystės. 
  4. Iškeptiems sausainiams leidžiame atvėsti, o tada duobutes užpildome kremu. Kad šis greičiau sustingtų, sausainius galima įdėti į šaldytuvą. O tada jau skanaujame!

Komentaras:

Jeigu naudosite pistacijų sviestą, papildomai turėkite balto šokolado, jo naudokite 30 g, o pistacijų sviesto 70 g. Dėl to įdaras taps kremiškenis, švelnesnės tekstūros ir geriau sustings.