Mėsos patiekalai,  Receptai,  Vištienos patiekalai

VIŠTIENOS PYRAGAS

VIŠTIENOS PYRAGAS

Esam girdėję žmones kalbant, jog sausio mėnuo yra vienas liūdniausių. Gal ir yra tiesos, visos šventės būna pralėkusios, o kai kas jau pirmą naujų metų savaitę pamiršta, kuo per Kalėdas buvo nustebinti. Bet tai ne priežastis liūdėti ir skendėti tamsiose dienose. Kas geriau jei ne maistas pakelia nuotaiką? O jei pridėtume popietinį pasivaikščiojimą, garantuojame, jog diena bus išgelbėta!

Tai pradėkime nuo maisto. Persikėlus į 2021 – uosius jis tikrai niekur nedingo, todėl tikimės, jog ir toliau su mumis juo mėgausitės. Ta gražia gaida, kviečiame išsikepti vištienos pyragą.

APIE GAMINIMĄ

Tešla. Mėgstantys viską pasiruošti savo rankomis turės skirti apie 2 val. virtuvei, pasiraitoti rankoves ir kibti į tešlos gamybą. Ji yra itin paprastai ir greitai paruošiama, nors valandą laikoma šaldytuve. Neturintiems noro suktis prie puodų arba neturintiems laiko, siūlome rinktis šaldytos bemielės tešlos pakelį, kuriame yra du dideli lakštai. 

Mėsa. Šiam pyragui naudojame virštieną. Ją supjaustę atskirai iškepame su prieskoniais, o atvėsusią šakučių pagalba suplėšome. Jeigu kepėte viščiuką ir ne visą suvalgėte – dar geriau! Ją tiesiog nuimkite nuo kaulų ir susmulkinkite. Pyragas, tai puikus būdas sunaudoti likučius. Be vištienos čia puikiai tiktų ir kalakutiena. 

PASIRUOŠIMAS

Susiraskite tinkamą kepimo indą. Jis turi būti aukštesniais kraštais 20 cm skersmens. Jeigu reika, pirmiausiai imkitės tešlos. Kol ši ilsėsis šaldytuve, pasiruoškite visus likusius ingredientus: sultinį, nuplaukite, supjaustykite daržove ir grybus, pasidėkite viską ant stalviršio. Gaminimas nuo to bus daug paprastesnis, nes tereiks viską reikiamu metu patroškinti ir dings baimė, jog kažkas prisvils!

Na štai, dabar galime atskleisti receptą.

Tešlai:

  • 300 g miltų
  • 200 g sveisto
  • Šaukštelio druskos
  • Šaukšto cukraus
  • 5 – 7 šaukštų šalto vandens

Eiga:

Sumaišome birius produktus. Į juos įtarkuojame sviestą ir rankomis triname, kol taps lyg smėliukas. Įpilime 5 šaukštus vandens. Jeigu tešla nelipma, įpilame dar pora šauktų vandens. Suformuojame rutulį, daliname pusiau, suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame valandai į šaldytuvą.

Įdarui:

  • Apie 400 g vištienos (mes gaminome iš krūtinėlės)
  • Dvi saujos šaldytų žirnelių
  • Morkos 
  • Geltono svogūno
  • 3 skiltelių česnako
  • Saujos petražolių
  • 150 g pievagrybių
  • 250 ml sultinio
  • 100 ml grietinėlės
  • Kupino šaukšto miltų
  • Druskos
  • Pipirų
  • Muskato riešuto miltelių
  • Sviesto ar aliejaus kepimui
  • Kiaušinio (pyrago viršaus aptepimui)
  • Sezamo seklų (nebūtina)
VIŠTIENOS PYRAGAS

Eiga:

  1. Jei reikia, iškepame vištienos krūtinėlę. Ją supjaustome į smulkesnes dalis ir kepame keptuvėje, apibarstę druska ir pipirais. Kai atvėsta, šakučių pagalba suplėšome.
  2. Užkaičiame storadugnį puodą, įdedame sviesto. Kai šis ištirpsta suberiame smulkintus svoguną ir morką. Kai šie suminkštėja, sudedame pievagrybius ir česnako skilteles. Pakepę kelias minutes įdedame miltus ir gerai išmaišome. Kai jie tampa auksinės spalvos, pilame sultinį bei grietinėlę, pagardiname druska, pipirais, muskatu ir leidžiame pamažu virti, kol masė ima tirštėti. Jei reikia, įberkite dar truputį miltų. Kai puodo turinys gerokai sutirštėja, suberiame žirnius bei mėsą, gerai išmaišome, paragaujame, ar nieko netrūksta ir einame prie telšos nukėlę puodą nuo kaitros.

Pyrago gamyba:

  1. Kaitiname orkaitę iki 200℃. 
  2. Išimame iš šaldytuvo tešlą. Vieną dalį gan plonai iškočiojame, kad padengtų kepimo indo dugną ir kraštus. Tešlą įdedame į indą taip, kad būtų visur gražiai prigludusi prie sienelių.
  3. Iškočiojame antrą tešlos dalį. Į indą supilame vištienos įdarą ir uždengiame jį tešla. Kraštus užleniame, o viduryje prapjauname skylutes, kad kepant galėtų išeiti oras. 
  4. Pyragą aptepame plaktu kiaušiniu, o pagražiname sezamo sėklomis. Šaunam į orkaitę 20 – 30 min. Jeigu matote, kad paviršius per greit skrunda, išjungite vėjalio funkciją ir įjunkite likus 5 min. iki kepimo pabaigos arba pyragą uždenkite folija. 
VIŠTIENOS PYRAGAS
VIŠTIENOS PYRAGAS

Komentarai. Jeigu naudojate pirkitnę tešlą, ją tiesiog atšildykite, įtieskite į indą, o paskui uždenkite pyragą. Nepamirškite aptepti kiaušiniu!

Kai pyragas iškeps, leiskite truputį pravėsti, o tada skanaukite!