Kiti,  Makaronai,  Mėsos patiekalai,  Receptai,  Sriubos

AZIJIETIŠKA GYOZA SRIUBA

Vis dar besikamuojantiems iš baltos mišrainės patalų, tiesiame pagalbos ranką ir vedamės į kitą kontinentą. Iš pavadinimo jau turbūt supratote, jog tai bus Azija. Jau esame kalbėję apie tai, kaip mūsų kraštuose sunku išgauti tikrą to krašto skonį, tačiau kviečiam bandyti, bandyti ir dar kartą bandyti.

Beveik esam tikri, kad ko ne kiekviename namų ūkyje yra pasislėpusių koldūnų, o dar ir labai populiarų – gyoza. Ar žinojote, jog šie buvo vadinami „švelniomis ausimis“? Priežastis dar įdomėsnė, Zhang Zhongjing, šių koldūnų išradėjas, jais gydė nepasiturinčių žmonių nušalusias ausis, mat buvo tradicinės Kinų medicinos šalininkas. Ne, koldūnų nedėjo ant ausų, juos išvirdavo ir duodavo valgyti kartu su sultiniu. Buvo manoma, kad gydomųjų galių turėjo įdaras – troškinta ėriena, juodieji pipirai ir šildančios žolelės. Na, tai tik viena gyoza koldūnų atsiradimo teorija, tačiau galima įžvelgti tiesos, juk maistas gydo, tiesa?

Kadangi šiomis dienomis visi intensyviai mėgaujasi žiemos teikiamais malonumais, tai būtų nenuostabu, jei padaugėtų sušalusių ausyčių bei rankyčių. Tad kviečiame jas sušildyti azijietiška gyoza sriuba!  

Reikės:

  • 100 g makaronų (eggs noodle)
  • 10 gyoza koldūnų
  • 200 g maltos kiaulienos
  • 3 skiltelių česnako
  • Kelių svogunų laiškų
  • 1 cm imbiero
  • Šaukšto riešutų sviesto
  • 3 šaukštų sojos padažo
  • 2 šaukštų baltojo vyno acto
  • Šaukštelio čili paprikos miltelių
  • 2 šaukštelių raudonos paprikos miltelių
  • 5 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 400 ml sultinio
  • 4 šaukštų vandens

Eiga:

  1. Užkaičiame keptuvę, įpilame aliejų ir suberiame smulkintą česnaką, nelaukdami. Aliejui pradėjus kaisti įdedame maltą kiaulieną. Leidžiame truputį apkepti ir krauname riešutų sviestą, išmaišome ir kelias minutes pakepame. 
  2. Tuomet įpilame sojos padažą, išmaišome ir suberiame čili ir raudonos paprikos miltelius. Pasklidus jų aromatui supilame ir baltojo vyno actą, įtarkuojame smulkia tarka imbierą. Leidžiame skoniams susimaišyti, tada supilame sultinį ir silpnai paliekame virti.
  3. Kitoje keptuvėje įkaitname aliejų ir iš visų pusių apkepame gyoza koldūnus, kol truputį apskrunda. Tada įpilame vandens, uždedame dangtį ir kažkur 3 min. leidžiame pakepti. 
  4. Makaronus paruošiame pagal instrukcijas nurodytas ant pakelio.
  5. Keptuvę su sultiniu nuimame nuo kaitros. Į dubenėlius pilame sultinio su kiauliena, dedame makaronus, o ant jų išdėliojame koldūnus. Apibarstome smulkintais svogūnų laiškais. 

O dabar… skanaus!