GALETĖ SU MANGU

Nežinau kaip jums, bet mes jau sunkiai ištveriam šitas pilkas dienas, kai rytas beveik niekuo nesiskiria nuo vakaro. Reikia saulės! Kadangi pro debesų paklodes jos išvysti nepavyksta, kepėme vasariško skonio galetę, kurios žvaigždė – mangas.
Kas toji galetė? Tai prancūziškas pyragas, plokščias ir daržniausiai apvalios formos, kurio tešla pasižymi traškumu. Vieni seniausių įrodymų sako, jog galetės šaknys siekia kažkur 709 m. Dar yra manoma, kad į Betliejų 3 Karaliai sveikini gimusio Jėzaus vyko su galete!
Kiek pastebėjome, pas mus galetės kepamos dažniausiai saldžios su sezoninėmis uogomis ar vaisiais bei riešutais. Tačiau ji gali būti kepama ir sūri, pagardinant, pavyzdžiui, sūriu ir šonine. Nepaisant galetės įdaro, ji valgoma dar šilta.
Šio patiekalo gamyba nėra sudėtinga, tačiau svarbu tinkamai paruošti tešlą. Jai naudojamas šaltas sviestas. Minkant jį su miltais nereikia persistengti, dar turi likti mažų sviesto gabaliukų. Ledinis vanduo čia atlieka taip pat svarbų vaidmenį, jis netirpdina sviesto, kol iš telšos formuojamas rutulys. Likę sviesto gabaliukai tik kepdami ištirpsta, todėl tešla tampa traški. Norint, kad galetės įdaras neišbėgtų, lenkiant tešlą reikia įsitikinti, kad nelieka tarpelių.
Metas patiems viskuo įsitikinti, eikime prie recepto!
Mums reikės:
- 160 g miltų
- 120 g sviesto
- 50 ml ledinio vandens
- 2, 5 šaukštų cukraus
- Žiupsnio druskos
- 1 mango
- Šlakelio citrinų sulčių
- Kiaušinio
Eiga:
- Įsipilame reikiamą kiekį vandens, įdedame jį į šaldilklį. Dubenyje sumaišome mlitus, cukrų (2 šaukštus) ir druską. Burokine tarka įtarkuojame šaltą sviestą. Rankomis triname sviestą su miltais, kol gauname masę panašią į smėliuką. Nereikia, kad sviestas pilnai ištirptų. Tada užpilame ledinį vandenį, truputį pamaišome. Kai tešla jau ima sukibti, formuojame rutulį, kurį šaldytuve laikome bent 1 val.
- Griežinėliais supjaustome mangą. Išplakame kiaušinį ir atidedame į šalį.
- Praėjus valandai ant kepimo popieriaus dedame tešlą, o ant jos dar vieną lapą popieriaus. Su kočėlu plonai iškočiojame tešlą, skersmuo turėtų būti apie 30 cm. Nuimame popierių nuo viršaus ir per vidurį sudėliojame mangą, nuo krašto paliekant 3 – 4 cm. Apšlakstome citrinų sultimis. Tada užlankstome tešlos kraštus ir galetę dedame dar 30 min. į šaldytuvą. Dėl to tešla taps traškesne.
- Kaitiname orkaitę iki 180℃ su vėjelio funkcija. Galetės kraštus, prieš dedant į orkaitę aptepame plaktu kiaušiniu, o ant viršaus dar pabarstome cukraus. Kepame 40 min., kol galetės kraštai gražiai apskrus.
- Iškepus leidžiame truputį pravėsti.
O dabar… skanaus!

