MAKARONŲ SU CIBERŽOLE APKEPAS
Nors visos šeimos negalime sukviesti prie stalo, mes vistiek gaminame gausius pietus, įsivaizduodami, jog lėkštės akimirksniu ištuštės. Žinoma, realybė greit pažvelgia į akis ir sako, kad maisto liks ir vakarienei. Ar dėl to nusvyra lūpų kampučiai? Tikrai ne, nes turime laisvesnę popietę ir galime užsiimti kita malonia veikla.
Tokiais atvejais dažnai ruošiame „vieno puodo“ patiekalus. Priežastis paprasta – galima sunaudoti likučius, pakankamai greitai pagaminama, nesudėtinga, skanu vėliau pašildžius ir suteikia to trūkstamo jaukumo arba šilumos parėjus iš speiguotos žiemos. Kai iš Itališkos krautuvėlės gavome makaronų ir pomidorų padažo dovanų, iškart kilo mintis apie apkepą. Bet lesikite pirmiau papasakoti, kuo sužavėjo šis verslas bei gauti produktai.
Už Itališkos krautuvėlės vardo slypi Sauliaus ir Justinos šeima. Būtų galima pavydėti gyvenimo vienoje populiariausioje gastronomijos šalyje, tačiau jų dėka Lietuvą pasiekia produktai, kurie skoniais mus gali nukelti į pačią Italiją. Pora keliaudama po šalį susipažįsta su vietiniais ūkininkais, domisi jų susikūrimo istorijomis, tradicijomis ir kruopščiai atrenka tai, kas patenka ant mūsų stalo. Tai ir yra priežastis, kodėl taip džiaugiamės galėdami paragauti jų atradimų. O dabar apie gautas dovanas.
Makaronai su ciberžole. Kas iš karto atkreipia dėmesį, tai jų žaisminga spalva dėl prieskonių. Turbūt žinote, kad ciberžolė pasižymi antioksidacinėmis savybėmis ir gerina virškinimo procesus. Tada greitai į akis kreta „bio“ ženklinimas, nusakantis, jog makaronų sudėtyje nerasite jokių sintetinių priedų. Ir išties, pažvelgus iš ko šie pagaminti, matyti tik viso labo trys ingredientai. Turbūt įdomu, tai koks tas skonis? Reikia pripažinti, kad jis kitoks, bet geraja prasme! Iš pradžių atrodo kiek salstelėjęs, o pabaigoje vos juntamas kartumas. Akivaizdus skirtumas nuo tų makaronų, kuriuos galima daugelyje parduotuvių įsigyti už visiems prieinamą kainą.
Aštrus (piktas) pomidorų padažas. Toks produktas itin dažnai naudojamas mūsų namuose, todėl labai „knietėjo“ jį paragauti. Buvom nuoširdžiai nustebinti natūraliu pomidorų skoniu ir maloniai šildančiu aštrumu, o pažiūrėjus į sudedamasias dalis neradome jokių nepažįstamų žodžių, todėl jausmas lyg valgant savo paties ruoštą. Nors aprašyme nurodyta, jog dažniausiai patiekiamas su „penne“ makaronais, mes nusprednėm paeksperimentuoti. Viso to rezultatus matote nuotraukose, tad griebkite receptą ir skanaukime drauge!
4 porcijoms arba pietums ir vakarienei reikės:
- 200 g makaronų
- 280 g aštraus pomidorų padažo
- Apie 100 g sūrio
- Pusės raudonos paprikos
- Pusės žalios paprikos
- Žalios cukinijos
- Svogūno
- 3 didesnių česnako skiltelių
- Kelių čiobrelio šakelių
- Kelių kalendros šakelių
- Alyvuogių aliejaus kepimui
- 2 šaukštelių raudonos paprikos miltelių
- Druskos pagal skonį
- Žiupsnio pipirų
Eiga:
- Pasiruošiame daržoves, jas nuplauname ir supjaustome. Per daug smulkinti nereikia, kad neprarastų savo formos ir neperkeptų.
- Verdame makaronus pagal nurodytas instrukcijas ir pasiliekame stiklinę vendens, kuriame jie virė. Kitame puode, įkaitinus aliejų, pakepiname svogūną, kol suminkštėja. Suberiame česnaką, paprikas ir truputį apkepiname. Tada eilė į puodą keliauti cukinijai, druskai, pipirams ir paprikos milteliams. Pakepame dar 2 – 3 min. Tuo tarpu įjungiame orkaitinę ir kaitiname iki 180℃.
- Tada į puodą supilame pomidorų padažą ir vandenį nuo makaronų, įdedame čiobrelio šakeles, išmaišome ir leidžiame lengvai užvirti. Paragaujame, ar nestinga skonių. Suberiame makaronus ir dar vieną kitą minutėlę paverdame.
- Viską supilame į kepimo indą, užtarkuojame sūrio ir šauname į orkaitę apie 10 min. Prieš patiekiant ant stalo papuošiame smulkinta kalendra.
O dabar palinkėsime skanaus!